Δοσοεξαρτώμενη μείωση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό μετά την χορήγηση του ΜΚ-8931, ενός υπό έρευνα δια του στόματος χορηγούμενου αναστολέα του προδρόμου β-αμυλοειδούς ενζύμου διάσπασης πρωτεϊνών (BACE1 ή β σεκρετάσης), σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ, δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης φάσης lb.

Συγκεκριμένα τα επίπεδα β-αμυλοειδούς αναλύθηκαν ως μέτρο της δραστηριότητας του BACE και τα πορίσματα παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια συνόδου στο διεθνές συνέδριο της εταιρείας νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη EPOCH (NCT01739348) είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, παράλληλων ομάδων ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη φάσης ΙΙ/ΙΙΙ, διάρκειας 78-εβδομάδων, που στόχο έχει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των τριών διά του στόματος ημερησίως χορηγούμενων δόσεων του MK-8931 (12, 40 ή 60mg) έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια Νόσο Αλτσχάιμερ.

Η υπόθεση των αμυλοειδών υποστηρίζει ότι ο σχηματισμός των αμυλοειδών πεπτιδίων που οδηγούν στην απόθεση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο είναι η πρωτογενής αιτία εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Εκτιμάται ότι το BACE είναι ένα ένζυμο κλειδί στην παραγωγή των β-αμυλοειδών πεπτιδίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή του BACE μειώνει την παραγωγή β-αμυλοειδών πεπτιδίων και συνεπώς μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών και να τροποποιήσει την πρόοδο της νόσου.

«Η μείωση του β-αμυλοειδούς που παρατηρήθηκε με την χορήγηση MK-8931, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο που παίζει ο αναστολέας BACE1 στην υποκείμενη παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ» τόνισε ο Δρ Ντάριλ Σεπ, αντιπρόεδρος Νεύρο-επιστήμης Έγκαιρης Ανάπτυξης και Εξερευνητικών Επιστημών στην φαρμακευτική εταιρεία MSD. «Η περαιτέρω αξιολόγηση του MK-8931 συνεχίζεται με τη μελέτη EPOCH, μια κλινική μελέτη φάσης ΙΙ/ΙΙΙ σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ».

Στο παρελθόν, ερευνητές της MSD παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης Ι μονής δόσης στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN) το 2012, η οποία έδειξε ότι η χορήγηση ΜΚ-8931 σε υγιείς εθελοντές είχε ως αποτέλεσμα μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των επιπέδων της 40 β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο