Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Στις καλένδες η διάσπαση. Στο συνέδριο ή θα κιοτέψουν και εκεί;

Σημαντική για τη διαπραγμάτευση που έρχεται η θέση Ομπάμα, λέει ο Στουρνάρας

Σημαντική για τη διαπραγμάτευση που έρχεται η θέση Ομπάμα, λέει ο Στουρνάρας

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο Γ.Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα. «Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνονοντας ότι αμερικανική θέση είναι σημαντική εν όψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Τι είπε για φόρο ακινήτων, πλειστηριασμούς και επίδομα θέρμανσης.

Πήραμε μια δήλωση στήριξης στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει και των διαπραγματεύσεων που έρχονται και οι οποίες θα είναι δύσκολες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ακόμα και αν εμείς, η Πορτογαλία και η Ισπανία κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε («έχουμε διανύσει τα 2/3 του δρόμου») αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξει η εικόνα της Ευρώπης.

Στο κατά πόσο μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ευρώπης στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε ότι δεν βλέπει αυτού του είδους τη σύγκρουση, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μένει σταθερά προσανατολισμένη στο να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013.

Για το θέμα αυτό εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν και εφόσον συνεχιστεί η προσπάθεια ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πραγματικότητα.

Για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι κάτω του 5% το 2013, επαναλαμβάνοντας ότι το 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχουμε. Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η αύξηση των εξαγωγών και η υποκατάσταση των εισαγωγών.

» Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο πρέπει να συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη δημιουργία θέσεων εργασίας» συνέχισε.

Για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, διαρθρωτικά ταμεία) και είναι στο χέρι της Ελλάδας να απορροφήσει αυτά τα κονδύλια.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας, μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι για να επιτύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις ή τα χρήματα που σήμερα «είναι σε μπαούλα και στρώματα».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ‘κούρεμα’ καταθέσεων.

Για τα περί δημοσιονομικού κενού επανέλαβε ότι για το 2013-2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ενώ για το 2015-2016 είπε αν υπάρξει κενό, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με οριζόντια μέτρα.

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας από τους τρόπους για να μην υπάρξει κενό» εξήγησε.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες. «Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά προχωρούμε.»

Για τη ΔΕΠΑ, για παράδειγμα, είπε ότι θα γίνει εκ νέου διαγωνισμός, αναγνωρίζοντας πάντως και ελληνικά λάθη στην υπόθεση αυτή όπως τη εγκαιρη ρύθμιση των χρεών των ιδιωτών.

Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημοσίου τομέα, άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» συνέχισε.

Σε ερώτηση για τα περί κόπωσης υπουργών ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η δήλωση έγινε στο πρακτορείο Reuters και απευθυνόταν σε συγκεκριμένο ξένο ακροατήριο.

«Το μήνυμά μου ήταν σαφές: η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα» επανέλαβε, λέγοντας ότι για τη χώρα το σημαντικότερο από όλα είναι η πολιτική σταθερότητα.

Για το θέμα των ακινήτων, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και από βουλευτές, ο υπουργός είπε ότι στο ΥΠΟΙΚ συνεχίζεται η προσπάθεια ώστε να πειστεί η τρόικα ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα έχει υψηλότατο ποσοστό εισπραξιμότητας.

Εκτίμησε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος θα είναι δίκαιος.

Για το επίδομα θέρμανσης ή της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνης, την Πέμπτη) είπε ότι δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το θέμα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Για το θέμα των αποδείξεων είπε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα, ωστόσο, είπε ότι αυτό το θέμα είναι δευτερεύον: «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν ζητάμε απόδειξη, θα την πληρώσουμε διπλά στη συνέχεια».

Για την άρση των πλειστηριασμών είπε ότι το θέμα μελετάται, αλλά διαχώρισε αυτούς που δεν μπορούν από αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις τους.

«Ο άνεργος και ο φτωχός που δεν μπορεί να πληρώσει δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο.»

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το θέμα αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και αυτό θα λάβει τις αποφάσεις.

O κ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μια ενιαία αγορά χρέους για να βγει από την κρίση.

«Πρέπει και η Ευρωζώνη πια να αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα […] θα έλεγα πρώτον μια τραπεζική ένωση […] δεύτερον μια οικονομική πολιτική που να συνδυάζει δημοσιονομική προσαρμογή με οικονομική ανάπτυξη […] δεν μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν λιτότητα. Και το τρίτο και βασικότερο βέβαια, αυτό το βλέπω στο τέλος του δρόμου παρά στην αρχή, μια ενιαία αγορά χρέους στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Πρώτο διπλωματικό κρας τεστ για τον Κασσελάκη

Το πρώτο ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023