H Αλβανία έχει «κάθε πρόθεση να λύσει το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων»
Τα Τίρανα έχουν «κάθε πρόθεση να λύσουν το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων» με την Ελλάδα, ανέφερε ο Αλβανός νέος πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά την πρόσφατη ιδιωτική του επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν και οι «δύσκολες στιγμές του παρελθόντος θα ξεπεραστούν», σε συνέντευξή του σε αλβανικό κανάλι.
Τα Τίρανα έχουν «κάθε πρόθεση να λύσουν το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων» με την Ελλάδα, ανέφερε ο Αλβανός νέος πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά την πρόσφατη ιδιωτική του επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα αποκατασταθούν και οι «δύσκολες στιγμές του παρελθόντος θα ξεπεραστούν», σε συνέντευξή του στο αλβανικό κανάλι Top Chanell, κατά την οποία αναφέρθηκε και στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
«Ειναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο ‘κεφάλαιο’, ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο – πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δεν σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Ράμα.
«Είμαστε έτοιμοι, επίσης, με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούμε στρατηγικό εταίρο, όπως και με την Ιταλία, η οποία παραμένει ένας παλιός στρατηγικός εταίρος μας» τόνισε ο κ. Ράμα.
Ερωτηθείς αν το θέμα τον θαλάσσιων συνόρων ετέθη στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Έντι Ράμα είπε ότι είναι φυσικό ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να μείνει έξω από τις συνομιλίες.
«Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και η γείτονά (χώρα) μας. Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται» είπε.
Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να συμπεριλάβει την Τουρκία σε μία στρατηγική εταιρική σχέση, ο κ. Ράμα απάντησε πως «η απόφαση αυτή, μέρος του προγράμματός μας της ‘Αναγέννησης’ και της πρόθεσής μας για ένα νέο ‘κεφάλαιο’ της εξωτερικής πολιτικής μας, είναι αποτέλεσμα μιας λεπτομερούς και προσεκτικής ανάλυσης γύρω από τον τόσο σημαντικό παράγοντα, που δυστυχώς έχουν παραμελήσει όλα αυτά τα χρόνια οι αλβανικές κυβερνήσεις».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η σχέση αυτή με την Τουρκία θα προκαλούσε την ανησυχία και τη ζήλια των γειτονικών χωρών.«Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και να προωθήσουμε τη διαδικασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις τρεις αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία), ενόψει μιας ισχυρότερης Αλβανίας – πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά» δηλωσε ο κ. Ράμα.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).