Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μνημόνιο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ για την ενέργεια

Μνημόνιο συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ για την ενέργεια

Καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λευκωσία. Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση.

Καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, το μνημόνιο συναντίληψης για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων, που υπογράφηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Λευκωσία.

Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εισέρχεται σε σημαντική και δημιουργική φάση, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και κυρίως της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, όπως και η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου και η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης, που θα συνδέουν Ασία και Ευρώπη, αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία των λαών των τριών χωρών.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, «συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, γεγονός που αδιαμφισβήτητα ενισχύει γεωπολιτικά Ελλάδα και Κύπρο, ως κράτη-μέλη της ΕΕ και προωθεί και εδραιώνει με τον πιο πρακτικό και στοχευμένο τρόπο τη συνεργασία των τριών χωρών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ, ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και το καλώδιο ηλεκτρισμού που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό, είπε, σημαίνει ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις σχετικές έρευνες που γίνονται, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση ως και 40% του χρόνου για ολοκλήρωση του έργου και καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι τα θέματα ενέργειας αποτελούν σημαντική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των τριών χωρών ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για την Κύπρο και σε άλλα κοινά έργα που θα ακολουθήσουν.

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsiaInterconnector, το οποίο θα συνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με την πόντιση καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2.000 MW και μήκους 870 χιλιομέτρων στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη, απ’ όπου θα μπορεί να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.

Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024