Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένταξη όλων των προϊόντων εστίασης στον μειωμένο ΦΠΑ, ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Ένταξη όλων των προϊόντων εστίασης στον μειωμένο ΦΠΑ, ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η εγκύκλιος για τη μείωση του ΦΠΑ, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας να ενταχθούν όλα τα προϊόντα εστίασης στον συντελεστή 13%. Το θέμα του ΦΠΑ συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η εγκύκλιος για τη μείωση του ΦΠΑ, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας να ενταχθούν όλα τα προϊόντα εστίασης στον συντελεστή 13%.

Ειδικότερα, το ΕΕΑ λέει ότι ενώ από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου προκύπτει ότι τα προϊόντα σε «πακέτο» υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, στην αμέσως επόμενη παράγραφο (αριθ. 5) επισημαίνεται ότι το «πακέτο» προορίζεται για κατανάλωση εκτός καταστήματος και συνεπώς υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Επίσης, σε επιχειρήσεις όπως καντίνες και κυλικεία, που το σύνολο σχεδόν του τζίρου τους γίνεται από διερχόμενους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου αυτής ανήκουν στις εξαιρέσεις και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα οριζόμενα της παραγράφου 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, σημειώνει το ΕΕΑ

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.

Το θέμα του ΦΠΑ συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ ζητούν την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά κ.ά.) που αγοράζει ο καταναλωτής αλλά δεν τα καταναλώνει στο κατάστημα.

Ως γνωστόν, βάσει κοινοτικής οδηγίας τα μη αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στο κατάστημα θεωρούνται ότι ενσωματώνουν υπηρεσίες εστίασης και θα έχουν ΦΠΑ 13% (μετά τη μείωση του φόρου στην εστίαση) ενώ τα υπόλοιπα έχουν ΦΠΑ 23%.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε στον υπουργό επιστολή, αφενός με τις θέσεις και τις προτάσεις της επί των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων και αφετέρου με τις θέσεις της για γενικότερα θέματα που άπτονται των φορολογικών και δεν αφορούν αποκλειστικά τους εν λόγω νόμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024