Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τους ομοφυλόφιλους;» λέει ο Πάπας

«Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τους ομοφυλόφιλους;» λέει ο Πάπας

Αρκετά φιλελεύθερος, σε σχέση με τους προκατόχους του, στο θέμα των ομοφυλοφίλων εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Βραζιλία στην Ιταλία, ο «ποντίφικας» δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται. «Εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και η βούλησή του είναι καλή, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;» αναρωτήθηκε. Παράλληλα, είπε ότι η απαγόρευση του Βατικανού για γυναίκες-ιερείς είναι «οριστική». «Αυτή η πόρτα έχει κλείσει» τόνισε.

Αρκετά φιλελεύθερος, σε σχέση με τους προκατόχους του, στο θέμα των ομοφυλοφίλων εμφανίστηκε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Βραζιλία στην Ιταλία, ο «ποντίφικας» δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται.

Τόνισε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί της ύπαρξης ενός «γκέι λόμπι» στο Βατικανό, ο ποντίφικας δήλωσε ότι «τα πράγματα αυτά δεν αναγράφονται στην ταυτότητα και σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι τα λόμπι γενικότερα, όχι οι διάφορες τάσεις των ανθρώπων».

«Εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και η βούλησή του είναι καλή, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;» αναρωτήθηκε. «Η κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας λέει ότι τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να γίνονται θύματα διακρίσεων, μας λέει ότι πρέπει να τα δεχθούμε» δήλωσε ο Πάπας από την Αργεντινή.

Τάχθηκε κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων, αναφέρθηκε, όμως, και στην πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας που αναφέρει ότι αν και ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί αμαρτία, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

Παράλληλα, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε και στο θέμα της χειροτόνησης γυναικών. Ο «ποντίφικας» είπε ότι η απαγόρευση του Βατικανού για γυναίκες-ιερείς είναι «οριστική».

«Το Βατικανό έχει εκφραστεί και λέει «όχι». Αυτή η πόρτα έχει κλείσει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα ήθελε να δει γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στην διοίκηση.

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στην τράπεζα του Βατικανού, η οποία έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων.

Η τράπεζα πρέπει να χαρακτηρίζεται από «ειλικρίνεια και διαφάνεια» είπε και πρόσθεσε ότι θα ακούσει τη γνώμη επιτροπής που συστάθηκε για να αποφασίσει εάν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή εάν η τράπεζα θα πρέπει να κλείσει.

Την Δευτέρα η κυβέρνηση της Ιταλίας και το Βατικανό κατέληξαν σε συμφωνία ανταλλαγής οικονομικών και τραπεζικών στοιχείων, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με τη σύλληψη ενός υψηλά ιστάμενου κληρικού, στελέχους της IOR, του Noύντσιο Σκαράνο, με την κατηγορία της διαφθοράς, ο ποντίφικας σχολίασε: «αφού βρίσκεται στην φυλακή, ίσως δεν πρόκειται για άγιο».

Αναφερόμενος σε κρούσματα παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία ο πάπας τόνισε ότι «δεν πρόκειται απλώς για ένα αδίκημα, αλλά για έγκλημα».

Υπογράμμισε, όμως, παράλληλα, ότι «αν κάποιος αμαρτήσει –ανεξάρτητα από το αν είναι λαϊκός ή κληρικός– και στην συνέχεια μετανοήσει πραγματικά, ο Κύριος τον συγχωρεί».

Ο Πάπας επιστρέφει στο Βατικανό μετά την επιτυχημένη επίσκεψή του στη Βραζιλία. Την ομιλία του στην παραλία της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο εκτιμάται ότι παρακολούθησαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε, αστειευόμενος, ότι «στην μαύρη τσάντα που έφερε μαζί του στο ταξίδι στην Βραζιλία δεν υπήρχε το κλειδί της ατομικής βόμβας, αλλά τα λιγοστά πράγματα που φέρει πάντα μαζί του όταν ταξιδεύει: ένα βιβλίο με προσευχές, η ατζέντα του και τα αναγκαία για το ξύρισμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024