Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαβάζοντας Ντοστογέφσκι περιμένει ο Σνόουντεν να βγει από το αεροδρόμιο

Διαβάζοντας Ντοστογέφσκι περιμένει ο Σνόουντεν να βγει από το αεροδρόμιο

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν περιμένει την προκαταρκτική εξέταση της αίτησής του για άσυλο στη Ρωσία ώστε να καταφέρει, αρχικά, να περάσει τον έλεγχο στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας και να πατήσει και τυπικά σε ρωσικό έδαφος. Η Ουάσινκγτον διαμηνύει στις ρωσικές αρχές πως θα είναι «πολύ απογοητευτικό» εάν στον Σνόουντεν επιτραπεί η έξοδος από το αεροδρόμιο, επιμένοντας πως πρέπει να δικαστεί στις ΗΠΑ. Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, και για να μάθει τη ρωσική κουλτούρα, ο Ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν του δώρισε το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογέφκσι...

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν περιμένει την προκαταρκτική εξέταση της αίτησής του για άσυλο στη Ρωσία ώστε να καταφέρει, αρχικά, να περάσει τον έλεγχο στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας και να πατήσει και τυπικά σε ρωσικό έδαφος. Η Ουάσινκγτον διαμηνύει στις ρωσικές αρχές πως θα είναι «πολύ απογοητευτικό» εάν στον Σνόουντεν επιτραπεί η έξοδος από το αεροδρόμιο, επιμένοντας πως πρέπει να δικαστεί στις ΗΠΑ.

Οι ελπίδες του Σνόουντεν, παγιδευμένου για έναν μήνα στο αεροδρόμιο, πως θα έφευγε την Τετάρτη αποδείχθηκαν φρούδες: Ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο ρώσος νομικός που έχει αναλάβει για λογαριασμό του Σνόουντεν το αίτημα ασύλου, ανέφερε πως δεν είχε ακόμη τα έγγραφα που χρειάζονται για να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων.

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για πρόβλημα της τελευταίας στιγμής ή για πολιτική παρέμβαση.

Η θέση της Ουάσινγκτον είναι σαφής και σταθερή από το ξέσπασμα της υπόθεσης: Ο Σνόουντεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ και να δικαστεί για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Τετάρτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πως θα ήταν «πολύ απογοητευτικό» εάν στον Σνόουντεν επιτραπεί να βγει από το αεροδρόμιο (προφανώς, με οποιονδήποτε άλλο περιορισμό εκτός από το εδώλιο αμερικανικού δικαστηρίου).

Ενώ το αίτημα ασύλου στη Μόσχα εξετάζεται, όπως φαίνεται, ο Κουτσέρενα επανέλαβε πως πρόθεση του Σνόουντεν είναι «να μείνει και να δουλέψει στη Ρωσία και να φτιάξει κάπως μία ζωή». Ελπίζει, είπε, πως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

Μέχρι τότε πάντως, ο Κουτσέρενα είπε πως έφερε στον Σνόουντεν μία αλλαξιά ρούχα, πίτσα και κλασικά έργα της ρωσικής λογοτεχνίας για να «εξοικειώνεται με τη ρωσική νοοτροπία».

Εκτός από μερικά έργα του Τσέχοφ, το βασικότερο δώρο του δικηγόρου είναι το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογέφκσι.

Για να αποφύγει παρεξηγήσεις μάλιστα, ο δικηγόρος σημείωσε ότι η εσωτερική πάλη του Ρασκόλνικοφ (του ήρωα στο βιβλίο) δεν έχει πολλές αναλογίες με την κατάσταση του Σνόουντεν. Στο τέλος, υπενθυμίζεται, ο Ρασκόλνικοφ δεν άντεξε την πάλη με τον εαυτό του και παραδόθηκε, ομολογώντας στις αρχές το φόνο της ηλικιωμένης και καταλήγοντας στα κάτεργα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024