Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το χρωμόσωμα Χ ίσως παίζει ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος

Το χρωμόσωμα Χ ίσως παίζει ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος

Το «θηλυκό» χρωμόσωμα Χ ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος, υποστηρίζουν αμερικανικοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Το «θηλυκό» χρωμόσωμα Χ ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος, υποστηρίζουν αμερικανικοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας «Whitehead» στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι μεγάλες αναλογίες του χρωμοσώματος Χ έχουν εξελιχθεί ώστε να παίζουν έναν εξειδικευμένο ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος.

Και παρά την φήμη του ως το πιο σταθερό χρώμοσωμα στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το χρωμόσωμα Χ τελικά διέρχεται σχετικά γρήγορες αλλαγές.

Οι δύο αυτές επιστημονικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να έχει έρθει η ώρα για επανεξέταση της βιολογικής και ιατρικής σημασίας του χρωμοσώματος Χ.

«Το Χ είναι το πιο διάσημο και πιο καλά μελετημένο χρωμόσωμα του ανθρωπίνου DNA. Και η ιστορία του σχετίζεται με την ιστορία των λεγόμενων ‘υποχωρητικών’ ασθενειών, όπως η αχρωματοψία, η αιμοφιλία, η μυϊκή δυστροφία Duchenne. Αλλά υπάρχει τελικά και η άλλη πλευρά του χρωμοσώματος Χ, δηλαδή μια ταχεία εξελισσόμενη πλευρά που εναρμονίζεται στις αναπαραγωγικές ανάγκες των αρσενικών», εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Πέιτζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας «Whitehead».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν το χρώμοσωμα Χ του ανθρώπου και του ποντικιού και διαπίστωσαν ότι είχαν 95% ομοιότητα ως προς τα γονίδια με μονό αντίγραφο. Σχεδόν τα περισσότερα εκ των γονιδίων αυτών εκφράζονται και στα δύο φύλα.

Αλλά εντοπίστηκαν και 340 γονίδια που δεν ήταν κοινά μεταξύ ανθρώπων και ποντικιών. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι ενεργά σχεδόν αποκλειστικά στα γεννητικά κύτταρα των όρχεων, συντελώντας πιθανόν στην παραγωγή του σπέρματος.

«Τα γονίδια αυτά είναι πιθανότερο να παίζουν ρόλο σε παθήσεις που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, την υπογονιμότητα, και ίσως τον καρκίνο των όρχεων», εξηγεί ο Δρ Πέιτζ.

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024