Ριζική αναδόμηση του ΕΟΠΥΥ προτείνουν οι συμβεβλημένοι γιατροί
Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έθεσε επί τάπητος η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ υπέβαλλε και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής «τρύπας»του ΕΟΠΥΥ.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζήτησε επίσης, την θεσμοθέτηση της δυνατότητας σύμβασης όλων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την απόσυρση των κουρεμάτων, ειδικά του μέτρου των 20 ημερών, την άμεση και τακτική πληρωμή των οφειλομένων ποσών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς, την συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την Ένωση, την αύξηση της αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ όπως εφαρμόζεται ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, την επιβολή του μέτρου της αποκλειστικής χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλα επιμέρους ζητήματα μεγάλης σημασίας όπως την αναβολή του μέτρου της αξιολόγηση των εργαστηρίων.
Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την διάθεση για διάλογο και στοχευμένες δράσεις και δεσμεύθηκε επίσης για την συμμετοχή της Ένωσης στην ομάδα εργασίας που θα έχει ως σκοπό την εκπόνηση πολιτικών με σκοπό την μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, όσον αφορά το clawback, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ εξέφρασε τη ρητή αντίθεσή της, θεωρώντας το μέτρο άδικο, υποστηρίζοντας ότι οι πάροχοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ότι είναι ανάλγητη η επιβολή τρίτου κουρέματος που συνδυαζόμενη με την εξάμηνη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και τα έξοδα αυτοαξιολόγησης για τα εργαστήρια, δημιουργούν έναν ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, που οδηγεί στο κλείσιμο ατομικών κλινικών ιατρείων ή εργαστηρίων.
Ο κ.Γεωργιάδης συμφώνησε ανακοινώνοντας ότι η επαναφορά του κλιμακούμενου rebate εξετάζεται πολύ σοβαρά ως αναγκαίο μέτρο εξορθολογισμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
health.in.gr
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Ε’)
- Θράκη: Κύκλωμα διακινούσε όπλα «φαντάσματα» στην τουρκική μαφία – Δύο συλλήψεις
- Αυστρία: Αεροσκάφος συγκρούστηκε με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον αέρα – Δείτε Βίντεο
- Ο Ολυμπιακός και η καλημέρα με Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη και την κούπα της Euroleague (pic)
- Η Louis Vuitton αγκάλιασε τον Keith Haring και το λαμπερό street style σε μια επίδειξη μόδας στη Νέα Υόρκη
- Γαλλία: «Μαζικό» σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών – Σχολικό προσωπικό ερευνάται για βία και σεξουαλική επίθεση
- Μάης 2024 – Μάης 2026: Τρία θρυλικά χρόνια, δύο ευρωπαϊκά… εντός έδρας και 37 τρόπαια
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442