Το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται στην Αίγυπτο
Με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να έχουν μπει στο περιθώριο, και τον ηγέτη τους να έχει «επικηρυχθεί» για υποκίνηση βίας, η νέα ηγεσία της Αιγύπτου συνεχίζει το δύσκολο έργο να σχηματίσει κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. O Χαζέμ Μπεμπλάουι, στον οποίο έχει αναθέσει την πρωθυπουργία ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, επιμένει να μην αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων -οι οποίοι ωστόσο απέρριψαν ως κόμμα την πρόταση, λέγοντας πως «δεν συνεργάζονται με πραξικοπηματίες».
Με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να έχουν μπει στο περιθώριο, και τον ηγέτη τους να έχει «επικηρυχθεί» για υποκίνηση βίας, η νέα ηγεσία της Αιγύπτου συνεχίζει το δύσκολο έργο να σχηματίσει κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
O Χαζέμ Μπεμπλάουι, στον οποίο έχει αναθέσει την πρωθυπουργία ο μεταβατικός πρόεδρος Αντλί Μανσούρ, επιμένει να μην αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνων -οι οποίοι ωστόσο απέρριψαν ως κόμμα την πρόταση, λέγοντας πως «δεν συνεργάζονται με πραξικοπηματίες».
Η απουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση μειώνει σημαντικά τις (μάλλον χαμηλές) ελπίδες για εκτόνωση. Το κλίμα έχει βαρύνει επιπλέον, μαζί και με την πολύνεκρη επέμβαση εναντίον ισλαμιστών τη Δευτέρα, το ένταλμα σύλληψης εναντίον του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη διέταξε την Τετάρτη τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μπαντίε, του ανώτατου ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών αυτού του σχηματισμού, κατηγορώντας τους για παρακίνηση σε βία Σε βάρος του Μπαντίε εκκρεμούσε ήδη άλλο ένταλμα σύλληψης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές επίσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης την Τετάρτη εναντίον 200 προσώπων που ανακρίθηκαν γύρω από τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Δευτέρας -η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, κατέληξε σε απόπειρα εφόδου στην έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και έτσι απαιτήθηκε η επέμβαση.
Όσον αφορά τον ίδιο τον Μόρσι, έπειτα από πολλές ημέρες χωρίς την παραμικρή ανακοίνωση για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο ανατραπείς πρόεδρος ο Μοχάμεντ Μόρσι, που συνελήφθη μετά την καθαίρεσή του, βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος, για τη δική του ασφάλεια», λέγοντας πως τυγχάνει «αξιοπρεπούς μεταχείρισης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η διάσωση της δημοκρατίας
- Σουδάν: 7 νεκροί, ανάμεσά τους 3 παιδιά, σε επιδρομή drones στον νότο
- Αφγανιστάν: Οι γυναίκες εισέρχονται «στο πέμπτο έτος σχεδόν πλήρους αποκλεισμού» τους
- Ιράν: Φέρνουν ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ που καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις στις χώρες της περιοχής
- Το Ιράν εξαπολύει ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ
- Πετρέλαιο: Κατά 5% αυξήθηκε η τιμή του βαρελιού WTI στο άνοιγμα της CME
