Κάθε μήνα οι εισφορές που συγκεντρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι λιγότερες κατά 100 εκατομμύρια ευρώ από αυτές που θα έπρεπε να εισπράττονται, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε νέος διοικητής του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ.Κοντός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ενώ κάθε μήνα θα έπρεπε να μπαίνουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ 360 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τελικά μπαίνουν μόλις 250 εκατομμύρια.

Ωστόσο ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ ήταν καθησυχαστικός διότι, όπως τόνισε, οι εκτιμήσεις είναι πως οι εισφορές θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο και η δημόσια χρηματοδότηση είναι συνεπής, ενώ αν υπάρξει πρόβλημα το κράτος θα στηρίξει τον Οργανισμό.

Η ανησυχία των βουλευτών για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και την πορεία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας ήταν έκδηλη με δεδομένες και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα μετά τη διαπίστωση της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται έναν σταθερό οικονομικό πόρο με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έσοδα. «Αν θα τον βρείτε τον πόρο αυτό από τον καπνό ή από το αλκοόλ ή από τον ΟΠΑΠ, αυτό είναι κάτι που θα το δείτε. Πρέπει να βρείτε φόρους οι οποίοι να μην επιβαρύνουν κατ΄ ανάγκη τον κόσμο», δήλωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. 

Ο κ.Κοντός είχε κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του διοικητού του ΕΟΠΥΥ. Ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.  

Όπως εξήγησε ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης του Οργανισμού, στην οργανωτική και διοικητική του ανασυγκρότηση, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων. Ως προς τον ρόλο και τη φυσιογνωμία του ΕΟΠΥΥ, ο κ.Κοντός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα αν ο Οργανισμός θα είναι αγοραστής ή πάροχος υπηρεσιών υγείας. Θα είναι και τα δύο.

«Σήμερα μόνο μια στις πέντε επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ γίνεται από ίδιες δυνάμεις. Αναζητούμε ένα optimum μέγεθος παροχών», εξήγησε ο κ.Κοντός και πρόσθεσε, όσον αφορά στον ρόλο του αγοραστή, ότι θα ενισχυθεί ο διαπραγματευτικός του ρόλος. Ταυτόχρονα, διατηρείται το πλαίσιο των παροχών για τα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Είναι δραματική η πρόβλεψη του ότι η κρίση θα αυξήσει τη νοσηρότητα και αυτό ως δεδομένο πρέπει να αποτελέσει τη βάση των σχεδιασμών για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Πολλοί βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των ελλείψεων στον τομέα της στοματικής υγείας. Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται σημαντικά.

«Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι όμως κάτι που θα το δούμε διότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι ακριβές και σε περίοδο κρίσης πολλοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε ο κ.Κοντός.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr