Η Αφρικανική Ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητές της, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. Παρόλο που πρόκειται για τυπικό μέτρο σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι διπλωματικό πλήγμα για τη χώρα και απόφαση πιο τολμηρή από τη στάση δυτικών χωρών οι οποίες αποφεύγουν να μιλήσουν για πραξικόπημα επιμένοντας στη γρήγορη επιστροφή σε εκλεγμένο πρόεδρο και κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με την αρμοδιότητα που έχει από τα αρμόδια όργανα της ΑΕ, το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», εξήγησε ο Αντμόρε Καμπούτζι, γραμματέας του Συμβουλίου.

Η αναστολή της συμμετοχής στην παναφρικανική οργάνωση είναι η συνηθισμένη απάντηση της ΑΕ σε οποιαδήποτε διακοπή της συνταγματικής διακυβέρνησης σε κράτος μέλος της.

Παραταύτα, στην Αίγυπτο, για πολλούς πολιτικούς και πολίτες, τα δραματικά γεγονότα των περασμένων ημερών (και ειδικά αυτά της Τετάρτης όταν καθαιρέθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι) δεν συνιστούν πραξικόπημα.

Ενδεικτικός αυτής της γραμμής είναι ο ισχυρισμός του πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, ο οποίος στη συνεδρίαση της ΑΕ αρνήθηκε ότι στη χώρα του σημειώθηκε αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας.

«Η φωνή και η παρουσία δεκάδων εκατομμυρίων αιγυπτίων στους δρόμους και τις πλατείες σ’ όλη την Αίγυπτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί – αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να γίνει κατανοητή και σεβαστή», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ιντρίς, μετά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο της ΑΕ. Τόνισε δε ότι τελικά «ο λαός είναι η πηγή κάθε νομιμότητας» και ότι «ο ρόλος του στρατού είναι να υποστηρίζει το λαό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr