Ένα μικρό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα δέρματος και αίματος δημιούργησαν ιάπωνες επιστήμονες σε εργαστηριακές συνθήκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα, με επικεφαλής τον Δρ Τακαμόρι Τακέμπε, ανέπτυξαν μέσα στον οργανισμό ενός ποντικιού τμήμα ιστού που μοιάζει με αυτό του ανθρώπινου ήπατος.

Οι επιστήμονες αρχικά επαναπρογραμμάτισαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια ανέμιξαν με άλλα είδη κυττάρων, με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ομάδας προδρόμων κυττάρων του ήπατος. Τα κύτταρα αυτά μεταμοσχεύθηκαν σε ένα ποντίκι και σταδιακά μεταμορφώθηκαν σε ένα μικροσκοπικό αλλά πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ με όλα τα αιμοφόρα αγγεία του.

Αν και το επίτευγμα δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες στο πεδίο της Αναγεννητικής Ιατρικής για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών μοσχευμάτων οργάνων, θα πρέπει η νέα τεχνική να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους ώστε να ελεγχθεί η δυνατότητα ευρείας χρήσης της.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι στο μέλλον η μεταμόσχευση κυττάρων σε ανθρώπους θα θεραπεύει τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος. Τα νέα κύτταρα θα ενσωματώνονται στο κατεστραμμένο όργανο και θα αποκαθιστούν τη λειτουργία του, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται μεταμόσχευση νέου οργάνου. Όμως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα, προτού γίνει πραγματικότητα η κλινική εφαρμογή της μεθόδου, αφού πρώτα οι γιατροί βεβαιωθούν ότι η μέθοδος δεν έχει επικίνδυνες παρενέργειες (π.χ. πρόκληση καρκίνου).

Ανάλογες προσπάθειες καλλιέργειας στο εργαστήριο διαφόρων οργάνων πλην του ήπατος γίνονται από διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο εδώ και μια δεκαετία.

Ήδη ο Δρ Τακέμπε δήλωσε ότι η επιτυχία με τα βλαστοκύτταρα του ήπατος τον ενθαρρύνει να επιχειρήσει κάτι ανάλογο με άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας και οι πνεύμονες.

Οι επιστήμονες δουλεύουν με τις δύο κύριες μορφές βλαστοκυττάρων, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που δεν προϋποθέτουν την καταστροφή κάποιου εμβρύου για τη λήψη τους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr