Κάλεσμα συνεργασίας μεταξύ των «νέων» κομμάτων εν όψει των Ευρωεκλογών απευθύνουν η Κοινωνία Αξιών και οι Δημοκρατικοί. Σε ανακοίνωσή τους, τα κόμματα απευθύνονται στα νέα κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς και τις πολιτικές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί, εκπροσωπώντας τις «νέες πολιτικές δυνάμεις» στην  πολιτική ζωή και προτείνει να συσταθεί ένα ενιαίο, υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο με τους καταλληλότερους για την εκπροσώπηση της χώρας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κοινωνίας Αξιών, κανένα από τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν θα ηγείται της πρωτοβουλίας, αλλά συνεργατικά, με μια διαδικασία που θα συμφωνηθεί εκ των προτέρων, θα διαμορφωθεί το βέλτιστο υπερκομματικό ευρω-ψηφοδέλτιο. Επιπλέον, για να αποφευχθούν τα προβλήματα προσωπικών φιλοδοξιών, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα μέλη των πολιτικών οργάνων τους δεν θα διεκδικήσουν θέση στο κοινό ευρω-ψηφοδέλτιο.

Μάλιστα, στο σχετικό κείμενο γίνεται αναφορά στη συνεργασία της Κοινωνίας Αξιών και των Δημοκρατικών,  η οποία –όπως αναφέρεται «ζωντανεύει τις ελπίδες για ευρύτερη σύμπραξη, έχοντας επενδύσει στην ειλικρινή επικοινωνία και στην συνεργατική ηγεσία, χωρίς αυτάρεσκους εγωισμούς και προσωπικές επιδιώξεις, με κυρίαρχο όραμα την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου».

Σύμφωνα με την Κοινωνία Αξιών, η επιλογή των ευρωεκλογών ως πεδίο κομματικής συνεργασίας έγινε μεταξύ άλλων διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου αυτού έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με βασική επιδίωξη την αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας και την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Και επιπλέον επειδή ενδεχόμενες, μικρές πολιτικο-ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό μέτωπο δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία στο πεδίο της ευρωπαϊκής εκπροσώπησης, από τη στιγμή που οι πολιτικές αυτές δυνάμεις έχουν ως σκοπό να διεκδικήσουν μία ισότιμη θέση για την Ελλάδα στην Ευρώπη και να υποστηρίξουν τα εθνικά συμφέροντα και την αυτοδυναμία της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ