Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σκανδαλώδης η απραξία του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία» λέει η Σούζαν Ράις

«Σκανδαλώδης η απραξία του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία» λέει η Σούζαν Ράις

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία «αμαυρώνει το κύρος του», δήλωσε η Σούζαν Ράις, στα τελευταία της σχόλια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. «Η απραξία του Συμβουλίου για τη Συρία αποτελεί σκάνδαλο από ηθικής και στρατηγικής άποψης και η ιστορία θα την κρίνει αυστηρά» είπε η Ράις. Όλο και πιο μακρινό ενδεχόμενο φαντάζει η άμεση διεξαγωγή της συνδιάσκεψης «Γενεύη 2», καθώς Ρωσία και ΗΠΑ διαφωνούν για τη συμμετοχή Άσαντ σε μεταβατική κυβέρνηση.

Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία «αμαυρώνει το κύρος του», δήλωσε η Σούζαν Ράις, στα τελευταία της σχόλια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

«Η απραξία του Συμβουλίου για τη Συρία αποτελεί σκάνδαλο από ηθικής και στρατηγικής άποψης και η ιστορία θα την κρίνει αυστηρά» είπε η Ράις.

Η πρεσβευτής έκανε ενώπιον των δημοσιογράφων τον απολογισμό των τεσσεράμισι χρόνων της στον ΟΗΕ πριν αναλάβει τη νέα της θέση ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η Ράις επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Ρωσία και την Κίνα, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες άσκησαν δύο φορές βέτο σε «πολύ μετριοπαθείς αποφάσεις» για τη Συρία που πρότειναν οι χώρες της Δύσης.

Παράλληλα, για περισσότερους από 100.000 νεκρούς κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι άμαχοι.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση κάνει λόγο για 100.191, μεταξύ των οποίων 36.661 πολίτες, 18.072 αντάρτες και 25.407 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ άφησαν την Τρίτη να εννοηθεί πως η συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» για τη Συρία δεν θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, αναβάλλοντας ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για μία διπλωματική λύση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λακντάρ Μπραχίμι εξέφρασε και αυτός τις «αμφιβολίες» του για τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προσκείμενες στις προετοιμασίες για τη συνδιάσκεψη, βασικό πρόβλημα αποτελούν οι διαφωνίες Ρώσων και Αμερικανών σχετικά με τη σύσταση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν πως θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως ο Άσαντ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της από κοινού συμμετοχής μελών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του σύρου προέδρου, περιλαμβανομένου και του ιδίου.

Παρά τις πολλές ώρες που αφιερώθηκαν στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, δεν έχει επιτευχθεί καμία συνεννόηση.

Στις 1 και 2 Ιουλίου, οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρόκειται να συζητήσουν για τη συριακή κρίση στο Μπρουνέι, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι στα πάντα, όμως οι ΗΠΑ κι η Ρωσία συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η μόνη διέξοδος για τη σύρραξη αυτή περνά από μία πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Βεντρέλ.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις συνεχίζουν να μαίνονται με σφοδρότητα: την Τετάρτη η πολεμική αεροπορία των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησε πολλαπλές επιδρομές κατά της Ραστάν, ενός από τα τελευταία ορμητήρια των ανταρτών στην επαρχία Χομς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024