Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης το κούρεμα χρέους λέει Γερμανός οικονομολόγος

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος τής Berenberg Bank, Χ.Σμίντιγκ και χαρακτηρίζει λανθασμένα τα διδάγματα που αντλεί το ΔΝΤ. «Η Αθήνα περιήλθε σε ένα σπιράλ θανάτου ολοένα και σκληρότερης λιτότητας, ολοένα και πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και γι' αυτό και ολοένα μειούμενων φορολογικών εσόδων» λέει, ενώ σημειώνει ότι για τον Γερμανό φορολογούμενο, θα ήταν φθηνότερο να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος της Ελλάδας, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος τής Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντιγκ και χαρακτηρίζει λανθασμένα τα διδάγματα που αντλεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι, από τις αρχές του 2010 έως τα μέσα του 2011, η Ευρώπη είχε επιτύχει να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά η κρίση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν, υπό την πίεση του ΔΝΤ, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.

«Γι’ αυτό και οι επενδυτές εγκατέλειψαν, επίσης, την Ιταλία και την Ισπανία και η αναταραχή έπληξε τόσο πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία της ευρωζώνης να πέσει σε ύφεση» εξηγεί ο κ. Σμίντιγκ.

Σημειώνει μάλιστα ότι για τον Γερμανό φορολογούμενο, θα ήταν φθηνότερο να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω δάνεια με ευνοϊκούς όρους, παρά να πληρώσει τις συνέπειες του «κουρέματος» του χρέους.

«Η Αθήνα περιήλθε σε ένα σπιράλ θανάτου ολοένα και σκληρότερης λιτότητας, ολοένα και πιο αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και γι’ αυτό και ολοένα μειούμενων φορολογικών εσόδων» συνεχίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Kαταλήγει, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να εξαχθούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του ΔΝΤ:

«Μία αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέσο και μάλιστα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μία απόλυτα αξιόπιστη προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024