Πράσινο φως από το Eurogroup σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν αργά την Πέμπτη σε συμφωνία -πάνω σε γενικά πλαίσια, οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί όλες- αναφορικά με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια που θα διαθέτει ο ESM χωρίς, δηλαδή, να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν αργά την Πέμπτη σε συμφωνία -πάνω σε γενικά πλαίσια, οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετηθεί όλες- αναφορικά με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια που θα διαθέτει ο ESM χωρίς, δηλαδή, να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ.
«Συμφωνήσαμε, στις γενικές γραμμές, ότι ο ESM θα ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τράπεζες» με ταμειακά προβλήματα στη ρευστότητά τους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την τραπεζική ένωση με τη συμφωνία στα βασικά σημεία του μελλοντικού καθεστώτος», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδείς προσδοκίες από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, ο Νούναν εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περί τους 12 μήνες.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM ανέρχονται σήμερα στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση είναι ένα βήμα προς την τραπεζική ένωση, αν και σε σχέση με τα πρώτα σχέδια και τις αρχικές διακηρύξεις το 2012, τα μέτρα που αποφασίζονται σήμερα είναι περιορισμένου εύρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι 5 πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο – Η θέση «έκπληξη» της Ερμού
- Πώς τα video games επηρεάζουν τη μνήμη;
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
- Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι αποκτούν επικουρική ασφάλιση
- Χρέη στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους και πώς ωφελεί η ρύθμιση
- «Tender»: Μια τρυφερή παράσταση για την εποχή των social media στο θέατρο Αλκμήνη
- Απεβίωσε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι
- Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Μανού, πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442