Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθήματα... δημοκρατίας δίνει στην Ευρώπη ο Ερντογάν

Μαθήματα… δημοκρατίας δίνει στην Ευρώπη ο Ερντογάν

Έχοντας εκκενώσει με πρωτοφανή βία την πλατεία Ταξίμ και εν μέσω συνεχιζόμενων συμπλοκών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων εργαζομένων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται με πύρινο λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως «δεν σέβεται τη δημοκρατία». Η ΕΕ και η Τουρκία «έχουν διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας» λέει ο Ερντογάν. Κατηγορεί την Ένωση ότι είναι «αντιδημοκρατική» και «δεν αναγνωρίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Έχοντας εκκενώσει με πρωτοφανή βία την πλατεία Ταξίμ και εν μέσω συνεχιζόμενων συμπλοκών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων εργαζομένων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται με πύρινο λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως «δεν σέβεται τη δημοκρατία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία «έχουν διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας» λέει ο Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγορεί την Ένωση ότι είναι «αντιδημοκρατική» και «δεν αναγνωρίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Τολμάτε να λαμβάνετε μία τέτοια απόφαση;»

«Έχετε το δικαίωμα να λαμβάνετε τέτοια απόφαση [για την Τουρκία];. Μένετε σιωπηλοί για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, τη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, και τολμάτε να λαμβάνετε μία τέτοια απόφαση για τις δυνάμεις ασφαλείας μας, που ασκούν το καθήκον της επιβολής της τάξης απέναντι σε αυτούς τους διαδηλωτές» είπε ο Ερντογάν τη Δευτέρα από την Άγκυρα.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο κατά τη συνάντηση του «Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού», ο Ερντογάν ανέφερε: «Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σ’ αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόταν σε Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά το απόγευμα της Κυριακής παρατηρήθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης φαινόμενα υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές και σε τοπικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Συμπλοκές κατά την απεργιακή κινητοποίηση

Τη Δευτέρα τα μέλη της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων KESK, της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων, της Ένωσης Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ένωσης Μηχανικών κατέβηκαν σε απεργία στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες μέλη των συνδικάτων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ.

Ένα τμήμα των απεργών συγκεντρώθηκε στην οδό του Πέρα, αλλά έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας υποχώρησε. Ένα άλλο τμήμα επιχείρησε να προχωρήσει προς την πλατεία από την περιοχή Χάρμπιγιε, όπου όμως μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν η επέμβαση της αστυνομίας με τη χρήση δακρυγόνων.

Δυνάμεις ασφαλείας και μία ομάδα 300 νέων που ανήκει σε μικρές ομάδες της αριστεράς συγκρούστηκαν σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία επέτρεψε την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Το πλήθος των διαδηλωτών της εργατικής συνομοσπονδίας DISK διαλυόταν όταν περίπου 100 αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών εφόρμησαν υποστηριζόμενοι από δύο οχήματα που φέρουν αντλίες για την εκτόξευση νερού υπό πίεση και κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από ελαστικό.

Οι νεαροί απάντησαν με τη ρίψη πετρών προτού φύγουν προς τους γειτονικούς δρόμους.

Η κινητοποίηση των συνδικάτων κατά του Ερντογάν δεν ήταν μεγάλη. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα μετά το κάλεσμα πολλών συνδικάτων στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας για να καταδικάσουν την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη τα δύο συνδικάτα, το DISK και η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK υποστηριζόμενα από τρία άλλα συνδικάτα μηχανικών, οδοντιάτρων και γιατρών, συγκέντρωσαν λιγότερους από 2.000 διαδηλωτές, βόρεια και νότια της πλατείας Ταξίμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024