Σκάνδαλο διαφθοράς «παραίτησε» τον πρωθυπουργό της Τσεχίας
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η τύχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Τσεχία, καθώς ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μίλος Ζέμαν μετά την παραδοχή των ευθυνών του σχετικά με σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που αποδίδεται στην πιο στενή του συνεργάτιδα. Η κυβερνητική συμμαχία θα επιχειρήσει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση υπό άλλο πρωθυπουργό, καθώς ο πρόεδρος της χώρας δεν διαφαίνεται να προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η τύχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην Τσεχία, καθώς ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Μίλος Ζέμαν μετά την παραδοχή των ευθυνών του σχετικά με σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που αποδίδεται στην πιο στενή του συνεργάτιδα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, η παραίτηση του πρωθυπουργού συνεπάγεται αυτόματα την πτώση της κυβέρνησης, και εναπόκειται στον Μίλος Ζέμαν να αποφασίσει εάν θα συνεχισθεί η διακυβέρνηση της χώρας από την κεντροδεξιά συμμαχία που βρίσκεται στην εξουσία ή εάν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Ο Τσέχος πρόεδρος δεν διαφαίνεται ότι επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες και η κυβερνητική συμμαχία θα επιχειρήσει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση υπό άλλο πρωθυπουργό που θα προτείνει το κεντροδεξιό κόμμα ODS -από την ηγεσία του οποίου έχει επίσης παραιτηθεί ο Νέτσας.
Το σκάνδαλο ξέσπασε μετά την προσαγωγή, το περασμένο Σάββατο, της διευθύντριας του γραφείου του Νέτσας, Γιάνα Ναγκιόβα, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην παράνομη παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού, με την οποία μόλις είχε χωρίσει.
Η 48χρονη εντυπωσιακή ξανθιά διευθύντρια παρουσιάζεται από τον Τύπο της χώρας ως ερωμένη του Νέτσας.
Άλλα επτά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, μεταξύ τους και δύο στρατηγοί κι ένας συνταγματάρχης του Β’ Γραφείου του Στρατού προσήχθησαν σε ανάκριση στο πλαίσιο της διαλεύκανσης της ίδιας υπόθεσης.
Πάντως, ο Πετρ Νέτσας είχε δηλώσει κατόπιν προγενέστερης συνάντησής του με τον Ζέμαν πως ο αρχηγός του κράτους «δεν επιθυμεί» τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βράτισλαβ Μίναρ δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους πως η λύση των πρόωρων εκλογών αποτελεί «την ύστατη λύση» για τον Ζέμαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442