Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραβά το σκοινί ο Ερντογάν, στέλνει ξανά την αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ

Τραβά το σκοινί ο Ερντογάν, στέλνει ξανά την αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ

Στο χάος βυθίστηκε ξανά το βράδυ της Τρίτης η πλατεία Ταξίμ έπειτα από νέα αστυνομική έφοδο με μπαράζ δακρυγόνων και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών που είχαν επιστρέψει κατά χιλιάδες στην πλατεία αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Ερντογάν για μηδενική ανοχή. Διαδηλωτές απωθήθηκαν στους παρακείμενους δρόμους, ξέσπασαν συγκρούσεις, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες...

Στο χάος βυθίστηκε ξανά το βράδυ της Τρίτης η πλατεία Ταξίμ έπειτα από νέα αστυνομική έφοδο με μπαράζ δακρυγόνων και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών που είχαν επιστρέψει κατά χιλιάδες στην πλατεία αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Ερντογάν για μηδενική ανοχή.

Διαδηλωτές απωθήθηκαν στους παρακείμενους δρόμους, ξέσπασαν συγκρούσεις με τους συγκεντρωμένους να ανάβουν πυροτεχνήματα, να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς και να υψώνουν σημαίες κόντρα στην κυβέρνηση.

Καθώς μία φάλαγγα αστυνομικών με κράνη κινούνταν προς την πλατεία, οι δυνάμεις καταστολής έστρεψαν τις αντλίες νερού εναντίον ενός άνδρα σε αναπηρικό αμαξίδιο που κρατούσε στα χέρια του την τουρκική σημαία μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων.

Την ώρα των επεισοδίων ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Ουτλού κάλεσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter «τους απλούς πολίτες να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις περιθωριακές ομάδες στην πλατεία Ταξίμ».

Έχοντας διακηρύξει πως δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές «παράνομες» διαδηλώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε το πρωί της Τρίτης τις δυνάμεις καταστολής για την «εκκαθάριση» της πλατείας Ταξίμ από τους διαδηλωτές-«πλιατσικολόγους» κατά τη μόνιμη επωδό του.

Η αστυνομία είχε αποσυρθεί από την πλατεία της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα μετά την πρωτοφανούς αγριότητας καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων που καταγγέλθηκε δριμύτατα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διεμήνυσε προς τους διαδηλωτές πως θα επιδείξει πλέον μηδενική ανοχή.

Μίλησε για σκόπιμη απόπειρα να καταστραφεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι «θα κυνηγήσει τους προβοκάτορες και τους τρομοκράτες, και κανείς δεν θα γλιτώσει με αυτό».

Το περιβαλλοντικό κίνημα της πλατείας Γκεζί, που βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτοφανή καταστολή την περασμένη εβδομάδα, έχει μετεξελιχθεί σε ένα άνευ προηγουμένου γιγαντιαίο κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του Ερντογάν και του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που καίει επί 12 ημέρες στην πλατεία Ταξί, ο Ερντογάν έχει καλέσει τους δικούς τους υποστηρικτές να ετοιμαστούν για δυναμικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024