Αγνοούνται τα ίχνη του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπεύθυνου για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, από το ξενοδοχείο του στο Χονγκ Κονγκ -την ώρα που η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για έκδοσή του στις ΗΠΑ. «Έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις» λέει ο δημοσιογράφος που συνομιλεί με τον Σνόουντεν.

Τα ίχνη του 29χρονου τεχνικός χάθηκαν το πρωί της Τρίτης. Ο Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στην πόλη, όπου έχει ακόμη επιλογές να παραμείνει και να διεκδικήσει νομική προστασία.

Το Χονγκ Κονγκ έχει μεν συμφωνία με τις ΗΠΑ για έκδοση καταζητούμενων, αλλά ο Σνόουντεν μπορεί να ζητήσει άσυλο. Επιπλέον, έχοντας βίζα ως αμερικανός υπήκοος για τρεις μήνες, μπορεί να φύγει για κάποια άλλη χώρα που δεν έχει ανάλογη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Ο δημοσιογράφος που συνομίλησε με τον Σνόουντεν για την αποκάλυψη του προγράμματος ανέφερε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο 29χρονος, ούτε του είχε πει εάν είχε σχέδια να φύγει. Προανήγγειλε όμως πως «έρχονται και άλλες αποκαλύψεις».

O Σνόουντεν έχει προκαλέσει κύμα οργής αλλά και κύμα συμπαράστασης στις ΗΠΑ. Μαζί με τις φωνές που ζητούν την έκδοσή του και την καταδίκη του για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, ομάδες που δραστηριοποιούνται για την ελευθερία της πληροφόρησης τον υπερασπίζονται.

Μία από αυτές τις ομάδες έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών (φυσικά, ηλεκτρονικών) για να αποδοθεί χάρη στον 29χρονο. Η κίνηση «Χάρη στον Έντουαρντ Σνόουντεν» απευθύνεται στον αμερικανό πρόεδρο -έχει κατατεθεί μάλιστα στο site του Λευκού Οίκου– και είχε συγκεντρώσει μέχρι το πρωί της Τρίτης 41.000 υπογραφές.

«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι εθνικός ήρως και πρέπει να του δοθεί άμεσα πλήρης χάρη για όποια εγκλήματα διέπραξε ή μπορεί να διέπραξε σχετικά με την αποκάλυψη των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA» αναφέρει το αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Αποδεκτή» η παρακολούθηση για τους μισούς Αμερικανούς

Παράλληλα, οι μισοί Αμερικανοί εμφανίζονται σε δημοσκόπηση να αποδέχονται τις παρακολούθησεις ηλεκτρονικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες ασφάλειας εάν αυτό πρόκειται να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το 56% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew και της Washington Post εγκρίνει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών εκατομμυρίων Αμερικανών, έναντι 41% την θεωρεί «απαράδεκτη».

Συνολικά, το 62% των Αμερικανών θεωρεί ότι είναι σημαντικό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ερευνά για την ύπαρξη τρομοκρατικών απειλών, παρά την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των προσώπων. Το εν τρίτον των ερωτηθέντων έχει αντίθετη γνώμη.

Το 45% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλες τις δραστηριότητες των αμερικανών πολιτών στο Ιντερνετ για να εμποδίσει την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ το 52% θεωρεί ότι μία τόσο προχωρημένη παρακολούθηση δεν θα έπρεπε να είναι δυνατή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο