Η κατάθλιψη βασικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία
Η κατάθλιψη αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για την αυτοκτονία, με τους άνδρες αυτόχειρες να είναι τριπλάσιοι των γυναικών, αποφαίνεται διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Medicine.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ της Σουηδίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Γιαν Σάντκουιστ, μελέτησαν περίπου 8.700 αυτοκτονίες που είχαν σημειωθεί στη Σουηδία.
Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι η νεαρή ηλικία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη συντρόφου είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας για τους άνδρες, ενώ η ανεργία και η ψυχική υγεία συντελούν στην αυτοχειρία των γυναικών.
Πιο αναλυτικά, η κατάθλιψη αυξάνει κατά 32 φορές τον κίνδυνο αυτοκτονίας, το άγχος κατά 15 φορές, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 3 φορές, το άσθμα κατά 2,2 φορές, το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 1,7 φορές και ο καρκίνος επίσης κατά 1,7 φορές.
Για τους διαζευγμένους ο κίνδυνος αυξάνει κατά 2,2 φορές, ενώ η μοναξιά, η έλλειψη φίλων, συγγενών και γενικότερα ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, το 30% των γυναικών και το 22% των ανδρών είχαν επισκεφτεί κάποιον γιατρό μέσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων πριν την αυτοκτονία, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο κάποιον γιατρό είχαν επισκεφτεί το 57% των γυναικών και το 45% των ανδρών που μετά αυτοκτόνησαν.
health.in.gr
- Επενδύσεις: Πώς η γεωπολιτική αναταραχή και η ενεργειακή κρίση μετέβαλε το κλίμα στην Ελλάδα
- Οι 5 πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο – Η θέση «έκπληξη» της Ερμού
- Πώς τα video games επηρεάζουν τη μνήμη;
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
- Δημόσιο: Ποιοι εργαζόμενοι αποκτούν επικουρική ασφάλιση
- Χρέη στην εφορία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιους και πώς ωφελεί η ρύθμιση
- «Tender»: Μια τρυφερή παράσταση για την εποχή των social media στο θέατρο Αλκμήνη
- Απεβίωσε ο πρώην εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442