Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε 23.000 άτομα, 45 ετών και πάνω. Ο κίνδυνος εκτιμήθηκε με βάση τους Επτά Απλούς Παράγοντες Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας:

  • σωματική δραστηριοποίηση,
  • έλεγχος της χοληστερόλης,
  • υγιεινή διατροφή,
  • διαχείριση της αρτηριακής πίεσης του αίματος,
  • διατήρηση υγιούς βάρους,
  • έλεγχος του σακχάρου του αίματος
  • και αποχή από το κάπνισμα.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της μελέτης, καταγράφηκαν 432 εγκεφαλικά επεισόδια. Και οι επτά προαναφερόμενοι παράγοντες του τρόπου ζωής έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση του κινδύνου, αλλά η αρτηριακή πίεση του αίματος ήταν ο σημαντικότερος.

«Συγκριτικά με εκείνους που είχαν κακή αρτηριακή πίεση, εκείνοι που κυμαίνονται στα ιδανικά επίπεδα, είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου» εξηγεί η Δρ Μαίρη Κασμαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμοντ.

Η Δρ Κασμαν και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που δεν κάπνιζαν ή είχαν σταματήσει να καπνίζουν περισσότερο από 12 μήνες πριν από την έναρξη της μελέτης είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες είχαν κατηγοριοποιήσει το σκορ κάθε συμμετέχοντα ως ανεπαρκές (0-4), μέσο (5-9) ή βέλτιστο (10-14). Για κάθε πόντο επιπλέον καταγραφόταν 8% μείωση του κινδύνου. Τα άτομα με το βέλτιστο σκορ είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνους που είχαν ανεπαρκές σκορ, ενώ όσοι ήταν στην μεσαία κατηγορία είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 27%.

health.in.gr

Only in

Τζένη Μελιτά: Οι νέες φωτογραφίες από τον γάμο της

Η παρουσιάστρια ξεκίνησε τις αναρτήσεις ένα 24ωρο μετά τον γάμο της, δημοσιεύοντας στιγμιότυπα από την προετοιμασία της ως νύφη, μέχρι το ξέφρενο γλέντι στο γαμήλιο πάρτι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023