Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι διαδηλωτές παραμένουν στο Ταξίμ, ενώ το κόμμα του Ερντογάν συνεδριάζει

Οι διαδηλωτές παραμένουν στο Ταξίμ, ενώ το κόμμα του Ερντογάν συνεδριάζει

Aποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο δηλώνουν οι Τούρκοι, αψηφώντας τις «νουθεσίες» του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Το κεντρικό συμβούλιο αποφάσεων και διοίκησης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδριάζει το Σάββατο με αντικείμενο τις διαδηλώσεις. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Εκλογές ζητά το Εθνικιστικό Κόμμα.

Απτόητοι συνεχίζουν οι διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, αψηφώντας τις «νουθεσίες» του Ταγίπ Ερντογάν.

Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ το πλήθος ειδικά στην πλατεία Ταξίμ.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ, στις τρεις το απόγευμα. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα.

Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου αποφάσεων και διοίκησης του AKP με θέμα τις διαδηλώσεις.

Επιπλέον, από την Παρασκευη δημοσιεύονται πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών (του 2015).

Tη φημολογία εντείνει και η ανακοίνωση της συνάντησης του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, που θα γίνει αργότερα το Σάββατο. Επισήμως, θέματα της συνάντησης θα είναι η πορεία των προτάσεων για την συνταγματική αναθεώρηση και το ζήτημα του διαδόχου του Τσιτσέκ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούλιο.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στην συνοικία Σουλτνγκαζί στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη Huriyet, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλίας νερού κατά περίπου 5.000 διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν υψώσει οδοφράγματα στον δρόμο.

Ακτιβιστές πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην πλατεία.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ως αντίδραση στο σχέδιο ανάπλασης, γρήγορα μετατράπηκαν σε έκφραση λαϊκής οργής απέναντι στον Ερντογάν και στην πολιτική του AKP. Παρά το αίτημα του τούρκου πρωθυπουργού να τελειώσουν άμεσα οι διαδηλώσεις, λέγοντας ότι βασίζονται «σε μια εκστρατεία ψεμάτων», οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία Ταξίμ.

«Ας μας επιτεθούν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν» είπε ένα μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μιλώντας σε πλήθος κόσμου στην πλατεία Ταξίμ. «Το κόμμα AK θα φύγει. Αυτό είναι το τέλος» πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές έχουν κατασκευάσει οδοφράγματα από πέτρες, προκειμένου να προστατευθούν σε μία πιθανή έφοδο της αστυνομίας.

Εκλογές ζητά το Εθνικιστικό Κόμμα

Παράλληλα, το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP), τρίτο κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με 51 έδρες σε σύνολο 550, ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την «ανανέωση της εξουσίας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε πως «καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ’ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024