«Δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών. Η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση, να γίνει σταθερή, ασφαλής μέσα σε μια Ευρώπη, η οποία είναι πάντα σε κρίση, μην το ξεχνάμε αυτό» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αφορμή τις διαφωνίες στην τρικομματική κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις, δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, τις θέσεις εργασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χάριν της ελληνικής οικονομίας και όχι χάριν των τραπεζιτών. Άρα η διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή και πάντα δύσκολη» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ημερίδα αντιρατσιστικού περιεχομένου που οργάνωσαν το ΙΣΤΑΜΕ και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Βελτιώνεται η κατάσταση. Και ξέρετε γιατί βελτιώνεται η κατάσταση, για να πούμε και την αλήθεια; Γιατί τώρα έρχονται όλοι στα λόγια μας. Ήδη έχουν έρθει πάρα πολλοί στα λόγια μας και καταλαβαίνουν ποιο είναι το βάρος που σηκώσαμε, τον αγώνα και την αγωνία μας. Χαιρόμαστε που βλέπουμε και άλλους να έρχονται και να αλλάζουν άποψη και από «αντιμνημονιακοί» να γίνονται υπεύθυνοι και να συμμετέχουν στο βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ακούει δημαγωγίες και ψέματα που του λένε στο όνομα μιας εύκολης λύσης ενός σχεδίου Β που δεν υπάρχει. Μα δεν βλέπουν τι έγινε στην Κύπρο;».

Αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος: «Αν η Βουλή δεν καταφέρει να ψηφίσει πλήρη και ολοκληρωμένη αντιρατσιστική νομοθεσία, τότε θα έχουμε κάνει την πρώτη πράξη αυτοκτονίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα έχουμε επιδείξει τραγική ιστορική μυωπία».

Επισήμανε ότι είναι «άθλια» η εικόνα που δίνει το πολιτικό σύστημα στη συζήτηση γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τόνισε πως είναι ανάγκη να συμφωνήσουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ για εθνικούς λόγους, αλλά έχει θεμελιακές αξιακές και ιδεολογικές διαφορές.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα οι ξένοι συνομιλητές δεν θέτουν ως πρώτο ζήτημα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν μιλάμε για εκτός νόμου κόμματα, αλλά για εκτός νόμου συμπεριφορές που πρέπει να στιγματίζονται» σημείωσε. Πρόσθεσε πως οι συμπεριφορές αυτές αφορούν φυσικά πρόσωπα που όταν εκπροσωπούν κόμματα πρέπει να στιγματίζονται και αυτά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι «η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση αποτελεί εύφορο έδαφος για την αποδοχή της Χρυσής Αυγής». Η «νόθα» διάκριση μνημονιακών-αντιμνημονιακών δυνάμεων καλλιεργεί τον φανατισμό και ο διαχωρισμός δεξιά-αντιδεξιά απαγορεύει την αντιμετώπιση του νεοναζισμού και του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτήρισε «αφελή» και «επικίνδυνη» την άποψη ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανέφερε ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία δεν υπάρχει «Χρυσή Αυγή», ενώ αντιθέτως υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα σε χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει τις μνήμες της και δεν μπορεί να είναι μίζερη και ξενοφοβική πόλη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στην πόλη και καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών από τη Ρουάντα και το Ιράκ, που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Μπορεί να νομίζουμε ότι έχουμε πάψει να είμαστε ζώα, όμως διάφοροι -καταλαβαίνετε τι θέλω να πω- είναι ζώα», παρατήρησε και κατήγγειλε τη Χρυσή Αυγή ότι είναι «ανθελληνικό και αντιπατριωτικό μόρφωμα». Σε αντίθεση με το παρελθόν, η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες της πόλης για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, του ρατσισμού, της βίας και της ξενοφοβίας, υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Στην ημερίδα, εισηγήσεις παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης, που αναφέρθηκε και στη συγκυρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λάζαρος Πίτκας από την Pes Activists Θεσσαλονίκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ