
Κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα προτείνει ο Γ.Μιχελάκης
To ζήτημα της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, προς όφελος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, επανέρχεται στην επικαιρότητα, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Υγείας, ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 για την φαρμακευτική δαπάνη ο ΦΠΑ αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ, χρήματα που επί της ουσίας το κράτος τα εισέπραξε για να τα παραδώσει και πάλι στο κράτος.
Ο κ. Μιχελάκης δια της ερωτήσεώς του καλεί τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο να πάρει θέση στο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5% για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.
Ο βουλευτής της ΝΔ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ αφού:
- θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη,
- θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ,
- ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ του μηδενικού ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί αντιστοιχεί στην δαπάνη των ιατρικών επισκέψεων για ολόκληρο τον χρόνο.
health.in.gr
- Σκουμπάκης: «’Ηταν ένας τρελός τελικός και λατρεύω την ομάδα μας» (vid)
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442