Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προβλέπουν αύξηση 10% στις επισφάλειες το 2013

Αύξηση των ασφαλιζόμενων πιστώσεων κατά 15% ή 2 δισ. ευρώ σε αξίες, αναμένει η ασφαλιστική αγορά για το 2013 έναντι του 2012, προβλέποντας ότι το σύνολο των κεφαλαίων σε ασφάλιση θα ανέλθει εφέτος στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10% περίπου.

Αύξηση των ασφαλιζόμενων πιστώσεων κατά 15% ή 2 δισ. ευρώ σε αξίες, αναμένει η ασφαλιστική αγορά για το 2013 έναντι του 2012, προβλέποντας ότι το σύνολο των κεφαλαίων σε ασφάλιση θα ανέλθει εφέτος στο ποσό των 14 δισ. ευρώ.

Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Ασφάλιση Πιστώσεων: Εργαλείο ή Μύθος που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), οι Αλέξανδρος Γαβριήλογλου, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Euler Hermes Emporiki και Μάκης Tζέης, διευθύνων σύμβουλος της Atradius, τόνισαν ότι το 2012 η ασφαλιστική αγορά παρείχε κάλυψη σε πιστώσεις 12 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος προσβλέπει σε αύξηση των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων.

Τόσο ο κ. Γαβριήλογλου, όσο και ο κ. Τζέης, υπογράμμισαν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσω ειδικών προγραμμάτων εξασφαλίζουν για λογαριασμό των επιχειρήσεων την είσπραξη πωλήσεων αξίας πολλών δισ. ευρώ σε μια περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική κοινότητα πιέζεται από τα περιορισμένα περιθώρια ρευστότητας.

Αναφερόμενοι στην κρίση και τις συνέπειές της στην εγχώρια αγορά τόνισαν ότι, «όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, έτσι και η ασφαλιστική αγορά οδηγήθηκε σε όλες τις αναγκαίες «διορθώσεις» ώστε να προσαρμοστεί στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, «διορθώσεις» έγιναν και στις Ασφαλίσεις Πιστώσεων, και ειδικότερα στα όρια καλύψεων, όπως και στις προϋποθέσεις ασφάλισης.

Ωστόσο, ο τομέας έχει πλέον περάσει σε μια νέα περίοδο, ανοίγει τα όρια ασφάλισης, γίνεται λιγότερο συντηρητικός, προσβλέπει στην ανάπτυξη και κυρίως στη συνδρομή του για τη βελτίωση του κλίματος που επικρατεί στο επιχειρείν και, άρα, σε αύξηση των προς «ασφάλιση πιστώσεων».

Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Γαβριήλογλου και Τζέης, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει αυξημένους δείκτες επισφαλειών.

Μάλιστα, για το 2013 εκτίμησαν ότι οι επισφάλειες θα καταγράψουν και νέα άνοδο, κατά περίπου 10%.

Πρόκειται, όπως είπαν, για τάση που προκαλεί εμπόδια στο επιχειρείν, που περιορίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, που κλείνει την πόρτα των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, και που καθιστά επιβεβλημένη την ασφάλιση πιστώσεων για όσες εταιρείες επιθυμούν να περιορίσουν το ρίσκο των πωλήσεών τους.

Περιγράφοντας το μακροοικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, υπογράμμισαν ότι για τους επόμενους μήνες υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας, που παραμένει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά.

Τα δύο επόμενα δωδεκάμηνα θα είναι δύσκολα. Οι επισφάλειες θα κινηθούν ανοδικά, αν και μειούμενες σε σχέση με άλλες χρονιές. Η κατανάλωση θα παραμείνει σε πτώση και το κλίμα στην αγορά αρνητικό.

Παράλληλα, ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας καταγράφηκε αυξημένος κατά 4% το 2012, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3% το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024