Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε η ηγεσία των Κροατών της Βοσνίας

Για εγκλήματα πολέμου καταδικάστηκε η ηγεσία των Κροατών της Βοσνίας

Για εγκλήματα πολέμου κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού στους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του '90 καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τους έξι Κροάτες πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της αποκαλούμενης «Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης» -επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης, επικεφαλής του οποίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

Για εγκλήματα πολέμου κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού στους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90 καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τους έξι Κροάτες πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της αποκαλούμενης «Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης» -επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης, επικεφαλής του οποίου ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της «Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης» Γιάντρανκο Πρλιτς καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Ο υπουργός Άμυνας Μπρούνο Στόγιτς σε κάθειρξη 20 ετών, οι διοικητές του Γενικού Επιτελείου του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO) Σλόμπονταν Πρλιακ και Μιλιβόι Πέτκοβιτς σε 20 χρόνια, ο διοικητής της στρατιωτικής αστυνομίας του HVO Βαλεντίν Τσόριτς σε 16 χρόνια και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανταλλαγής Αιχμαλώτων, Μπέρισλαβ Πούσιτς, σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι και την επιβολή ποινής κάθειρξης 40 ετών για τους Πρλιτς, Στόγιτς, Πράλιακ και Πέτκοβιτς, κάθειρξη 35 ετών για τον Τσόριτς και κάθειρξη 25 ετών για τον Πούσιτς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει την αθώωσή τους.

Το δικαστικό συμβούλιο της Χάγης στη δίκη των έξι πολιτιτικών και στρατιωτικών διοικητών των Κροατών της Βοσνίας -με πλειοψηφία ψήφων και την αντίθετη γνώμη του προεδρεύοντος δικαστή Ζαν Κλοντ Αντονέτι- αποφάνθηκε ότι η σύγκρουση μεταξύ του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (του στρατιωτικού σχηματισμού της αποκαλούμενης Κροατικής Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης) και του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1993-1994 ήταν διεθνής σύγκρουση.

Επιπλέον, αποφάνθηκε ότι τα περισσότερα εγκλήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι διαπράχθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου στο οποίο συμμετείχε και μέρος των ηγετών της Κροατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Φράνιο Τούτζμαν.

«Το δικαστικό συμβούλιο με πλειοψηφία ψήφων και την αντίθετη γνώμη μου, έκρινε ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Κροατικό Συμβούλιο Άμυνας (HVO) και του Στρατού των Μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ήταν διεθνής σύγκρουση. Οι στρατιώτες του Κροατικού Στρατού (HV) πολέμησαν μαζί με τους στρατιώτες του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO)» είπε ο δικαστής Ζαν Κλοντ Αντονέτι.

«Η Δημοκρατία της Κροατίας ασκούσε τον γενικό έλεγχο στις αρχές της αρχικά Κοινότητας της Ερζεγοβίνης και στη συνέχεια Δημοκρατίας της Ερζεγοβίνης» υπογράμμισε.

Ο δικαστής ανακοινώνοντας την ετυμηγορία τόνισε ότι το δικαστικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, με την αντίθετη γνώμη του προεδρεύοντος δικαστή, συμπέρανε ότι τα περισσότερα εγκλήματα σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού, συγκεκριμένα τα εγκλήματα που αναφέρονται στα 21 από τα συνολικά 26 σημεία του κατηγορητηρίου, διαπράχθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένου εγληματικού σχεδίου.

Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ήταν η δημιουργία κροατικής οντότητας στη Βοσνία ώστε να επιτευχθεί η επανένωση των λαών. Η κροατική οντότητα, βάσει του σχεδίου, θα ήταν κράτος εντός της Βοσνίας στενά συνδεδεμένο με την Κροατία ή θα ενωνόταν με την Κροατία.

Ο Φράνιο Τούτζμαν σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο συμμετείχε στο οργανωμένο σχέδιο και στην απόφαση να αλλάξει η δομή του πληθυσμού.

Στην απόφαση τονίζεται ότι τα εγκλήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίζονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις των νόμων και του εθιμικού δικαίου πολέμου και παραβιάσεις των συνθηκών της Γενεύης που διαπράχθηκαν με διώξεις, δολοφονίες, καταστροφές, αιχμαλωσία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις μουσουλμάνων της Βοσνίας και μη Κροατών από την περιοχή της Ερζεγοβίνης από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Απρίλιο του 1994.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024