Η ύφεση θα συνεχισθεί στην Ελλάδα και το 2014, εκτιμά ο ΟΟΣΑ
Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν επιπλέον δάνεια στη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ύφεση 4,8% εφέτος και 1,2% το 2014, ενώ εκτιμά ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 175,1% και το 180,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουν επιπλέον δάνεια στη χώρα, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ύφεση 4,8% εφέτος και 1,2% το 2014, ενώ εκτιμά ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει στο 175,1% και το 180,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η ανεργία θα διαμορφωθεί σε 27,8% και 28,4%, ο πληθωρισμός σε -0,7% και -1,7%, το έλλειιμμα σε 4,% και 3,5% του ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε -1,1% και 0,9%
Τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε ύφεση 4,5% και 1,3%, δημόσιο χρέος 188,6% και 195,2%, ανεργία 26,7% και 27,2%, έλλειμμα 5,6% και 4,6% και ισοζύγιο συναλλαγών -4,6% και -2,3%.
Ο ΟΟΣΑ επανέλαβε την πρόβλεψή του (από τον περασμένο Νοέμβριο) ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και το 2014, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,2%.
«Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν αναμένονται παρά κατά τη διάρκεια του 2014, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση για εξαγωγές, θα βελτιώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα και θα επιστρέφουν οι επενδύσεις», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Εάν όμως η οικονομία πάει χειρότερα, θα πρέπει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει τις δαπάνες της ως ανάχωμα στην ύφεση, τονίζει στην έκθεση ο ΟΟΣΑ.
«Εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί ασθενέστερη των προβλέψεων, θα πρέπει να επιτραπεί η ενεργοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών. Αυτό ίσως απαιτήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ», επισημαίνεται στην έκθεση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων παγκοσμίως
- LIVE: Γαλλία – Μαρόκο
- Η «απόδραση» της Νταϊάνα: Τα παιδιά, ο Ντόντι και το σχέδιο Μαλιμπού
- Ο Τραμπ επέπληξε δημόσια τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, αλλά στο παρασκήνιο ήταν διαφορετικά – Τι άλλαξε πριν φύγει;
- Ο Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει την παραλαβή πυραύλων Patriot και την άδεια για την κατασκευή τους
- Απίστευτο: Η Κωνσταντοπούλου κάλεσε το «100» για να συλλάβει τα γαλάζια μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας
- Μουντιάλ σε 60 δευτερόλεπτα: Το ΑΝ δεν είναι (μόνο) του Παπακαλιάτη
- Γαλλία – Μαρόκο: Οι ενδεκάδες του πρώτου προημιτελικού του Μουντιάλ (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)













































![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442