Αν η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει περισσότερα πλοία, να δώσει λεφτά, λένε οι ακτοπλόοι
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις στα αναγκαία δρομολόγια, διαφορετικά θα πρέπει να συμμετάσχει στο κόστος κάλυψης των εξόδων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης. Είναι ανάγκη να προσαρμοστεί ο ακτοπλοϊκός στόλος στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και η πτώση της κίνησης πρόσθεσε. Επανάλαβε δε ότι μεγάλο θέμα για τον κλάδο παραμένει το ύψος των ναύλων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις στα αναγκαία δρομολόγια, διαφορετικά θα πρέπει να συμμετάσχει στο κόστος κάλυψης των εξόδων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης. Σε μια περίοδο κρίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για πολυτέλειες, είπε χαρακτηριστικά.
Είναι ανάγκη να προσαρμοστεί ο ακτοπλοϊκός στόλος στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση και η πτώση της κίνησης, πρόσθεσε. Επανάλαβε δε, ότι μεγάλο θέμα για τον κλάδο παραμένει το ύψος των ναύλων.
Ο κ. Σακέλλης, υπογράμμισε ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ ζητούν τα πλοία να προσεγγίζουν σε δύο λιμάνια ταυτόχρονα στο ίδιο νησί και μεγαλύτερη συχνότητα στα δρομολόγια, την ίδια ώρα απαιτούν τη μείωση των ναύλων, αλλά όταν τους ζητηθεί να μειώσουν τα λιμενικά τέλη που συμπεριλαμβάνονται στα εισιτήρια, δεν το συζητούν καν.
Υπάρχουν γραμμές, παρατήρησε, όπου τα πλοία εκτελούν το 50% των δρομολογίων που έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν, ενώ σε άλλες η πληρότητα των πλοίων είναι εξαιρετικά χαμηλή λόγω της εκτέλεσης δρομολογίων χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες συγκοινωνιακές ανάγκες.
Ο κ. Σακέλλης δήλωσε ότι οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς το 80% των επιβατών στο Αιγαίο μετακινείται με σύγχρονα πλοία νέας τεχνολογίας, ηλικίας από 1 έως 20 ετών.
Ωστόσο σημείωσε ότι χρειάζονται διορθώσεις, αφού το 20% των επιβατών εξυπηρετείται με πλοία μεγάλης ηλικίας που φθάνουν και τα 40 έτη και θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Τόνισε, τέλος, ότι μεγάλο θέμα για τον ακτοπλοϊκό κλάδο παραμένει το ύψος των ναύλων, προσθέτοντας ότι η επιβολή υψηλής φορολόγησης, οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και υποχρεώσεων στην επάνδρωση, αλλά και στην εκτέλεση δρομολογίων που δεν χρειάζονται, τελικά επιβαρύνουν τα εισιτήρια, τον επιβάτη τον νησιώτη και τον τουρίστα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442