Ταμειακό πλεόνασμα στον ενοποιημένο προϋπολογισμό των ΟΤΑ το α’ τετράμηνο
Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 386,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το α' τετράμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Ταμειακό πλεόνασμα ύψους 386,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζει το α’ τετράμηνο του 2013 ο ενοποιημένος προϋπολογισμός της αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.
Το πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των ιδίων εσόδων και συγκεκριμένα των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη, φόρους, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών, καθώς οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2012.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στο α’ τετράμηνο του έτους, είναι μειωμένες κατά 3,61% σε σύγκριση με το α’ τετράμηνο του 2012, ποσοστό που αυξάνεται στο 13,4% εάν αφαιρεθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από την ειδική επιχορήγηση που καταβλήθηκε στους ΟΤΑ από την αρχή του 2013.
Επίσης, η ειδική επιχορήγηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων οδήγησε στη δραστική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμων ή μη) της αυτοδιοίκησης προς την αγορά κατά 15,4% (229 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2012.
Επιπλέον, για τον μήνα Απρίλιο του 2013 η αυτοδιοίκηση παρουσιάζει έλλειμμα 8,5 εκατ. έναντι ελλείμματος 141,6 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012, ενώ συνεχίζεται η καλή πορεία των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών εντός των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2013-2016. Τον Απρίλιο του 2013 οι δαπάνες αμοιβών προσωπικού είναι μειωμένες κατά 15,29% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012.
Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «η λειτουργία του Παρατηρητηρίου στην πράξη μάς απομακρύνει από ισοπεδωτικές προσεγγίσεις και εξατομικεύει την αξιολόγηση των ΟΤΑ, συμβάλλοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος. Στους τέσσερις μήνες επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα που ανταποκρίνεται στους στόχους μας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καζακστάν: Στη χώρα του Borat δεν αστειεύονται
- Γροιλανδία: Ο Τσέχος πρωθυπουργός αγόρασε υδρόγειο για να δει πού βρίσκεται – Viral για αρνητικούς λόγους
- ΟΙΕΛΕ για την νεκρή εκπαιδευτικό από την κακοκαιρία: «Τα φροντιστήρια δεν έκλεισαν – Το πληρώσαμε με μια ζωή»
- Τηλεκριτική διαιτησίας; Φοβούνται και την σκιά τους!
- Φάμελλος από Γλυφάδα: Σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν επενδύει στην πρόληψη
- «Τη δέρνουν, σας παρακαλώ βοηθήστε» – Ο Μπάρον Τραμπ έσωσε γυναίκα στο Λονδίνο
