Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία «θεμέλιο» FARC και Κολομβίας για αγροτική μεταρρύθμιση

Συμφωνία «θεμέλιο» FARC και Κολομβίας για αγροτική μεταρρύθμιση

Παροχή αγροτικής γης και μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις επαρχίες με νέες υποδομές προβλέπει συμφωνία μεταξύ των FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας, το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης που κρατά δεκαετίες στη χώρα. Η μεταρρύθμιση ωστόσο, όπως τόνισε η κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί μόνο αφού οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συνολική συμφωνία: «Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας.

Παροχή αγροτικής γης και μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις επαρχίες με νέες υποδομές προβλέπει συμφωνία μεταξύ των FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας, το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίλυση της σύγκρουσης που κρατά δεκαετίες στη χώρα.

Η μεταρρύθμιση ωστόσο, όπως τόνισε η κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί μόνο αφού οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συνολική συμφωνία: «Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας.

Η νομή και η κατανομή της έγγειου ιδιοκτησίας, βασικός παράγοντας ανισότητας σε μεγάλο μέρος της Κολομβίας, είναι κεντρικός (αλλά σε καμία περίπτωση μοναδικός) λόγος πίσω από τη δημιουργία των FARC.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πόση γη πρόκειται να μοιραστεί εάν εφαρμοστεί η συμφωνία. Ο διαπραγματευτής από την πλευρά της κυβέρνησης, Ουμπέρτο ντε λα Κάγε, ανέφερε πως πρόκειται για «φιλόδοξο πρόγραμμα» παροχής γης στους φτωχούς αγρότες, αλλά «οι νόμιμοι ιδιοκτήτες δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν».

Από την πλευρά των FARC τονίστηκε πως ορισμένα σημεία της συμφωνίας «θα πρέπει αναγκαστικά να υλοποιηθούν πριν ολοκληρωθεί η συνολική συμφωνία».

Τη συμφωνία χαιρέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, με εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπάν Γκι-Μουν να την χαρακτηρίζει «σημαντικό επίτευγμα και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Πάντως παρά την συμφωνία στη αγροτική μεταρρύθμιση και την παροχή γης στους ακτήμονες, πολλά εμπόδια παραμένουν για την συνολική επίτευξη συμφωνίας, όπως είναι το επόμενο θέμα της «ημερήσιας διάταξης» η πολιτική συμμετοχή των FARC.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν επίσημα στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 στο Όσλο, και συνεχίστηκαν στην Αβάνα στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ελπίζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024