Οι γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να μην ασκήσουν έρευνα κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση την εμπλοκή της στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί. Αντιθέτως, της έδωσαν το καθεστώς του βασικού μάρτυρα, κατά του οποίου δεν αποκλείεται μελλοντικά η άσκηση δίωξης. Δεν είναι έκπληξη το καθεστώς, επισήμανε, «πάντα ενήργησα προς το συμφέρον του κράτους και σύμφωνα με τον νόμο».

Οι γάλλοι δικαστές αποφάσισαν να μην ασκήσουν έρευνα κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση την εμπλοκή της στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί. Αντιθέτως, της έδωσαν το καθεστώς του βασικού μάρτυρα, κατά του οποίου δεν αποκλείεται μελλοντικά η άσκηση δίωξης.

Το δικονομικό καθεστώς το οποίο θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής ανάκρισης, είναι στην ενδιάμεση βαθμίδα ανάμεσα σε αυτό ενός απλού μάρτυρα της υπόθεσης και του κατηγορούμενου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, οι εξηγήσεις που έδωσε παρείχαν στους δικαστές απαντήσεις για τις ενέργειες της.

Ακόμη, πρόσθεσε, το καθεστώς του μάρτυρα που της έδωσαν δεν αποτέλεσε για την ίδια έκπληξη γιατί «πάντα ενήργησα προς το συμφέρον του κράτους και σύμφωνα με τον νόμο».

Την Πέμπτη είχε καταθέσει για 12 ώρες ενώπιον του δικαστηρίου.

Η Λαγκάρντ το 2008, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, είχε επιλέξει την ιδιωτική εξωδικαστική διαιτησία προς επίλυση της διαφοράς των δύο πλευρών αναφορικά με την μεταπώληση της Adidas -διευθέτηση που επέτρεψε στον γάλλο επιχειρηματία, φίλο του Νικολά Σαρκοζί, να αποκομίσει 285 εκατομμύρια ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr