Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία στη Σλοβενία για την εφαρμογή του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα

Συμφωνία στη Σλοβενία για την εφαρμογή του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα

Τα κόμματα της Σλοβενίας κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα από το 2015, δίνοντας μ' αυτό τον τρόπο τέλος στο αδιέξοδο που υπήρχε και προκαλούσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο «χρυσός κανόνας» για τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος δεσμεύει την κυβέρνηση να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

 

Τα κόμματα της Σλοβενίας κατέληξαν σε συμφωνία για την εφαρμογή του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα από το 2015, δίνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τέλος στο αδιέξοδο που υπήρχε και προκαλούσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο «χρυσός κανόνας» για τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος δεσμεύει την κυβέρνηση να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από την «υποχώρηση» της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ και την αποδοχή της θέσης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, βάσει της οποίας το 2015 μπορεί να ισχύσει ο «χρυσός» κανόνας. Η κ. Μπράτουσεκ υποστήριζε πως το 2015 δεν είναι ρεαλιστικός στόχος, δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών και αντιπρότεινε το 2017.

Ωστόσο, το κόμμα της κ. Μπράτουσεκ «Θετική Σλοβενία» (PS) φαίνεται πως έχει πείσει τα άλλα κόμματα ότι η εφαρμογή του εκτελεστικού νόμου που απαιτείται για μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επιτρέπει τη σταδιακή εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών.

Σε «αντάλλαγμα» για την αλλαγή της στάσης της κ. Μπράτουσεκ σε σχέση με το έτος εφαρμογής του χρυσού δημοσιονομικού κανόνα, η αντιπολίτευση συμφώνησε να ψηφίσει υπέρ αυστηρότερων κανόνων δημοψηφίσματος, που αναμένεται να επικυρωθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση θα έχει «ασπίδα προστασίας», καθώς οι νέοι κανόνες θα καθιστούν αδύνατη να ζητηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νομοθεσία που σχετίζεται με φορολογικά, δασμολογικά θέματα και άλλες (οικονομικές) επιβαρύνσεις.

Σήμερα, ο «χρυσός» δημοσιονομικός κανόνας και οι αλλαγές στους κανόνες του δημοψηφίσματος θα τεθούν σε ψηφοφορία (υπό τη μορφή τροπολογιών στο Σύνταγμα) στην Εθνική Συνέλευση. Δεδομένης της ευρείας συναίνεσης, αναμένεται να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, τονίζεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «STA».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024