Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στους Σοσιαλιστές η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Βουλγαρία

Στους Σοσιαλιστές η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Βουλγαρία

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, το οποίο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη της τουρκικής μειονότητας. Νωρίτερα, ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ είχε επιστρέψει στον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνιεφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας, το οποίο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη της τουρκικής μειονότητας. Νωρίτερα, ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ είχε επιστρέψει στον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνιεφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πλάμεν Ορεσάρσκι, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου το ταχύτερο δυνατόν.

Τον εντολοδόχο πρωθυπουργό συνόδευε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος παρέδωσε στον Βούλγαρο πρόεδρο το κείμενο της απόφασης της ηγεσίας του κόμματός του να αναδείξει τον κ. Ορεσάρσκι ως υποψήφιο πρωθυπουργό της προγραμματικής κυβέρνησης τεχνοκρατών που προωθούν οι Σοσιαλιστές ως την πλέον κατάλληλη λύση για τα προβλήματα της Βουλγαρίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Σ.Στανίσεφ επεσήμανε πως στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πολιτών (π.χ. «πάγωμα» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, εξυγίανση ενεργειακού τομέα κ.λπ.).

Από την πλευρά του ο κ. Ορεσάρσκι αναφέρθηκε στα προβλήματα σε διάφορους τομείς του προϋπολογισμού, όπως ο ενεργειακός και χαρακτήρισε «απειλή» για τη δουλειά της μελλοντικής κυβέρνησης τις υπέρμετρες προσδοκίες.

«Δεν έχω το μαγικό ραβδί» έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ο Πλ.Ορεσάρκι.

Νωρίτερα, ο Μπόικο Μπορίσοφ είχε επιστρέψει στον πρόεδρο της Βουλγαρίας την εντολή που του είχε αναθέσει.

«Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με ένα κόμμα, το οποίο κάθεται, επιδεικτικά, όταν ηχεί ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο εθνικιστικό κόμμα Ατάκα, το τέταρτο που πήρε το «εισιτήριο» για την είσοδο στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, το Ατάκα και ο σκληροπυρηνικός ηγέτης του Βόλεν Σίντεροφ έχουν ήδη κλείσει «μυστική συμφωνία» στήριξης της νέας κυβέρνησης, με «διάφορα διαδικαστικά κόλπα».

Χαρακτήρισε «αίσχος» για τον αρχηγό των Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ και τον επικεφαλής του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λούτφι Μεστάν να προτίθενται να συνεργαστούν με ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα όπως το Ατάκα.

«Να είχαν έρθει σε μένα, εγώ θα τους έδινα έναν βουλευτή, τη μία ψήφο που τους χρειάζεται για να περάσουν την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι ώστε να μην εκτιθέμεθα μπροστά στους Ευρωπαίους» πρόσθεσε ο Μπ.Μπορίσοφ.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος του φιλελεύθερου Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Λουτφί Μεστάν, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Πλέβνελιεφ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Βούλγαρου προέδρου με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ατάκα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πλέβνελιεφ, κάλεσε το GERB και τον κ. Μπορίσοφ «να αφήσουν τις προβοκάτσιες και τα διαδικαστικά κόλπα, με τα οποία υπονομεύουν τη δουλειά της νέας Βουλής από την πρώτη κιόλας μέρα».

Μάλιστα, προειδοποίησε το μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα να μην ασκεί πίεση στα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου με στόχο να τους εξαναγκάσει να υπερψηφίσουν το αίτημα του GERB για ακύρωση ων πρόσφατων εκλογών.

Ο κ. Σίντεροφ δήλωσε ακόμη ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, αλλά θα ασκεί δυναμική πίεση για φιλολαϊκή πολιτική.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024