Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θερμό επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ συριακού και ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν έρχεται να δυναμιτίσει περαιτέρω την ένταση, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό με στόχο φορτία όπλων που φέρεται να προορίζονταν για την Χεζμπολάχ. Συριακά πυρά έπληξαν ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, αν και δεν είναι σαφές εάν στόχευαν αντάρτες σε μεθοριακές περιοχές, και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά. Αντικρουόμενες εκδοχές δίνουν για το περιστατικό Ισραήλ και καθεστώς Άσαντ.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ συριακού και ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν έρχεται να δυναμιτίσει περαιτέρω την ένταση, μετά τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό με στόχο φορτία όπλων που φέρεται να προορίζονταν για την Χεζμπολάχ.

Συριακά πυρά έπληξαν ισραηλινές θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν, αν και δεν είναι σαφές εάν στόχευαν αντάρτες σε μεθοριακές περιοχές, και το Ισραήλ ανταπέδωσε τα πυρά.

Ισραήλ και καθεστώς Άσαντ δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες αντηλλάγησαν τα πυρά στη γραμμή εκεχειρίας -το τρίτο ανάλογο περιστατικό σε διάρκεια μίας εβδομάδας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι στρατιωτικό όχημα στην ισραηλινή πλευρά της γραμμής εκεχειρίας επλήγη από πυρά που προήλθαν από τη Συρία, και οι ισραηλινοί στρατιώτες «απάντησαν με ακριβή πυρά».

Το όχημα καταστράφηκε, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες ισραηλινοί στρατιώτες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Συρία από την πλευρά της διαψεύδει και υποστηρίζει ότι έπληξε ισραηλινό όχημα που παραβίασε τη γραμμή εκεχειρίας και κατευθυνόταν προς το χωριό Μπρι Αζάμ, το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Σε ανακοίνωση του συριακού στρατού αναφέρεται ότι «καταστράφηκε ισραηλινό όχημα με ό,τι είχε μέσα», δίχως να παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει κατηγορήσει επανειλημμένως το Ισραήλ ότι στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του.

Ανταλλαγή πυρών έχει σημειωθεί κι άλλες φορές τους τελευταίους μήνες στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς κλιμακώνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία· το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε την Τρίτη είναι το τρίτο σε διάρκεια μίας εβδομάδας.

Τα σποραδικά επεισόδια έρχονται να πυροδοτήσουν ανησυχίες για πιθανή αναβίωση της σύγκρουσης σε ένα μέτωπο που παρέμενε σε γενικές γραμμές ήρεμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας κλιμακώνεται, ειδικά μετά τις τρεις αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού κοντά στη Δαμασκό με στόχο, κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου, φορτία με προηγμένα οπλικά συστήματα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν στον πόλεμο του 1967. Προσάρτησε την επικράτεια το 1981, σε μία κίνηση που ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024