
Με «υπεύθυνη ενημέρωση» απαντούν οι εταιρίες αναψυκτικών στις θεωρίες συνομωσίας
Την έντονη αντίδραση της Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιριών Αναψυκτικών προκάλεσε η παρουσίαση καναδικής μελέτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (12-15 Μαΐου, Λίβερπουλ) που έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο των εταιρειών να αποκρύψουν από τον καταναλωτή τις επιπτώσεις που έχουν τα αναψυκτικά στην υγεία.
Ο Δρ Φιλιπ Ντε Γουαλς από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ στο Κεμπεκ του Καναδά παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου την ανασκόπηση του, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μελέτες που είχαν χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία αναψυκτικών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που υποστήριζαν την αιτιολογική σχέση (κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη και σωματικού βάρους) ήταν αδύναμα, ενώ στις ανεξάρτητες έρευνες τα στοιχεία που υποστήριζουν την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης θεωρούνται επαρκή και ισχυρά.
Σε γραπτή ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιριών Αναψυκτικών (UNESDA) επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αναληθές. «Το ‘στρατηγικό σχέδιο’ της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αναψυκτικών είναι να δρα υπεύθυνα και να ενημερώνει τους καταναλωτές για ένα ισορροπημένο και υγιή τρόπο ζωής. Από το 2006 η βιομηχανία δεν διαφημίζει τα προϊόντα της σε παιδιά, ούτε τα προωθεί προς πώληση σε δημοτικά σχολεία, ενώ όλα τα προϊόντα φέρουν σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία πληροφορεί ξεκάθαρα για το θερμιδικό τους περιεχόμενο».
Και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «τα αναψυκτικά αποτελούν μόλις το 3% των θερμίδων της μέσης ευρωπαϊκής διατροφής, ενώ τα αναψυκτικά με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες αποτελούν μέχρι και το 30% των πωλήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η παχυσαρκία προκαλείται από μια πληθώρα παραγόντων, στους οποίους περιλαμβάνεται η διατροφή συνολικά, αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.»
health.in.gr
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
- Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται την επιστήμη αλλά ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας – Γιατί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442