Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, δέχτηκε αποδοκιμασίες από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων.

Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919.

Οι περίπου 7.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Όσοι συγγνώμη δεν ζητούν στην Ευρώπη δεν χωρούν» και «Όχι άλλη γενοκτονία», ενώ κρατούσαν πανό και πλακάτ.

Η πορεία, που κινήθηκε προς το τουρκικό προξενείο δια των οδών Εγνατία, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, είχε ως αφετηρία την πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία -μεταξύ άλλων- του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ποντιακού ελληνισμού και ομιλία του εν αποστρατεία στρατηγού και συγγραφέα Φραγκούλη Φράγκου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμαρχος δέχτηκε αποδοκιμασίες από μέλη εθνικιστικών οργανώσεων. Περίπου 100 μέλη πατριωτικών κινημάτων της περιφέρειας πραγματοποίησαν πορεία με υβριστικά συνθήματα κατά του δημάρχου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και τη θυροκόλληση του ψηφίσματος στο τουρκικό προξενείο, η πορεία επέστρεψε στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και σε κεντρική πλατεία του Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Στελέχη της Χρυσής Αυγής απηύθυναν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια, παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Μήνυμα του Δ.Κουτσούμπα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζει την αλληλεγγύη του κόμματος για την προσπάθειά του για αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού και ταυτόχρονα ενημερώνει το Συμβούλιο ότι το ΚΚΕ έχει ήδη προβεί σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για να αποσυρθούν οι διατάξεις του Νόμου 4093-2012, που καταργούν τη μικρή σύνταξη, στο επίπεδο του βοηθήματος, που έπαιρναν οι υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει την κατάθεση ερώτησης (21-1-2013) και στη συνέχεια επίκαιρης ερώτησής του βουλευτή του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη στη Βουλή, που συζητήθηκε την Δευτέρα 28-1-2013, όπου το ΚΚΕ απαίτησε να μην κοπούν οι συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ.

Επίσης αναφέρει την κατάθεση αναφοράς (1-3-2013) του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ, σχετική με την συνταξιοδότηση των ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024