Πρώτα «νικητής» κατά τη Bild, έπειτα «εξυγιαντής» κατά τη Welt am Sonntag και τώρα, κατά την αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt, «μεταρρυθμιστής». Για άλλη μία ημέρα, το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, συνοδευόμενο από θετικά σχόλια.

«Αντώνης Σαμαράς: ο Έλληνας μεταρρυθμιστής» τιτλοφορεί το δημοσίευμα της αυστριακής οικονομική εφημερίδα, στο οποίο σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπληξε πολλούς στις Βρυξέλλες, καθώς μόλις πριν από ένα χρόνο η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τώρα γίνεται λόγος για μια ιστορία επιτυχίας.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποκτήσει στις Βρυξέλλες τη φήμη ενός εγγυητή των μεταρρυθμίσεων και, όπως δήλωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο πρωθυπουργός έχει εκπλήξει πολλούς με την ικανότητά του να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και με τον τρόπο αυτό να αποκαταστήσει και πάλι την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρισκόμενος τώρα εδώ και έντεκα μήνες στη θέση του πρωθυπουργού, ο συντηρητικός Αντ. Σαμαράς, ως πολιτικός της αντιπολίτευσης, συγκαταλεγόταν στους δριμείς επικριτές των μέτρων σταθεροποίησης. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι εκπληρώνονται οι όροι, αποδέσμευσαν την επόμενη δόση, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

Η εφημερίδα επισημαίνει, επίσης, ότι μόλις πριν έναν χρόνο η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ τώρα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και ποσοστό-ρεκόρ σε ανεργία, ο Αντ. Σαμαράς κάνει λόγο για μια «ελληνική ιστορία επιτυχίας» και θέλει να οδηγήσει, τον επόμενο χρόνο, την Αθήνα πίσω στις κεφαλαιαγορές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ