Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο στρατός του Άσαντ εισέβαλε και «ελέγχει» πόλη-προπύργιο των ανταρτών

Ο στρατός του Άσαντ εισέβαλε και «ελέγχει» πόλη-προπύργιο των ανταρτών

Μαζική έφοδο στην πόλη Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Χομς, πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κέντρο της πόλης. Η στρατηγικής σημασίας πόλη, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, τελούσε υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες και στις συγκρούσεις φέρεται να έχουν εμπλακεί εκατοντάδες Λιβανέζοι μαχητές -η Χεζμπολάχ με την πλευρά του καθεστώτος και σουνίτες ένοπλοι με το μέρος των ανταρτών. Αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς και δεκάδες νεκρούς.

Μαζική έφοδο στην πόλη Κουσέιρ, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, πραγματοποίησαν την Κυριακή οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι ο στρατός έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το κέντρο της πόλης.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, τελούσε υπό πολιορκία εδώ και εβδομάδες και στις μάχες φέρεται να έχουν εμπλακεί εκατοντάδες Λιβανέζοι μαχητές -η Χεζμπολάχ με την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ και σουνίτες ένοπλοι με το μέρος των ανταρτών.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για τους «σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της επανάστασης», λέγοντας ότι οι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο στα υπόγεια. Κατά τις ίδιες μαρτυρίες τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων 21 μαχητών.

Η κρατική συριακή τηλεόραση έκανε λόγο από την πλευρά της για 70 νεκρούς «τρομοκράτες», όπως παγίως αποκαλεί τους αντικαθεστωτικούς η κυβέρνηση Άσαντ.

Ο έλεγχος της Κουσέιρ θα δώσει στις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ πρόσβαση από την πρωτεύουσα στις ακτές, ενώ για τους αντικαθεστωτικούς ο έλεγχος της συγκεκριμένης πόλης σημαίνει ότι μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται από το γειτονικό Λίβανο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό.

«Οι άξιες δυνάμεις μας αποκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο δημαρχείο της Κουσέιρ και στα γύρω κτίρια, και θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τους τρομοκράτες στην πόλη» μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

«Ο συριακός στρατός ελέγχει την κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και τα γύρω κτίρια συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου, όπου οι στρατιώτες ύψωσαν στον ιστό την συριακή σημαία» δήλωσε ταυτόχρονα στρατιωτική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Νωρίτερα, μέλος του εδρεύοντος στη Βρετανία Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δηλώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προήλαυναν από τα νότια και μαχητές της Χεζμπολάχ «έπαιζαν κεντρικό ρόλο».

«Στρατιώτες και άρματα μάχης επιχειρούν να φτάσουν στην πόλη, και δυνάμεις των ανταρτών προσπαθούν να τους αποκρούσουν» ανέφερε η ίδια πηγή.

Υπήρξαν, επίσης, πληροφορίες ότι εκατοντάδες Λιβανέζοι σουνίτες μαχητές ενώθηκαν στη μάχη με τους αντάρτες που μάχονται το καθεστώς Άσαντ.

Συνεδριάζει εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος την Πέμπτη

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει επείγουσα σύνοδο την Πέμπτη για να εξετάσει την προοπτική διεξαγωγής διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Αιγύπτου, του Ομάν και του Ιράκ, θα συζητήσουν για τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με τη διάσκεψη, η οποία προβλέπει διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Μπεν Χίλι.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο για να «παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στη Συρία, υπό το φως της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας» προσέθεσε.

Ο επιθυμητός διάλογος από τους διοργανωτές της διάσκεψης θα είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς η συριακή αντιπολίτευση καθιστά την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ απαραίτητη προϋπόθεση για διάλογο, ενώ εκείνος δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024