Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Σλοβενίας

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Σλοβενίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Σλοβενίας κατά μία βαθμίδα, σε BBB+ από A-, με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι είναι ενδεχόμενη και νέα υποβάθμισή το αμέσως προσεχές διάστημα. Την επιλογή αυτή η Fitch απέδωσε στην αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της βαλκανικής χώρας, στην κακή προοπτική της οικονομίας της και στα κόστη της αντιμετώπισης των προβλημάτων των σλοβενικών τραπεζών.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Σλοβενίας κατά μία βαθμίδα, σε BBB+ από A-.

Ο οίκος ανέφερε ότι η προοπτική του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Σλοβενίας είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι είναι ενδεχόμενη η νέα υποβάθμισή του το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Fitch επικαλέστηκε την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της βαλκανικής χώρας, την κακή προοπτική της οικονομίας της και τα κόστη της αντιμετώπισης των προβλημάτων των σλοβενικών τραπεζών για την υποβάθμιση αυτή.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά» από τον Αύγουστο του 2012, επισήμανε η Fitch στη σχετική ανακοίνωσή του, παραθέτοντας προβλέψεις με βάση τις οποίες το έλλειμμα θα ανέλθει στο 5% του ΑΕΠ το 2013 —οι αρχές της χώρες προέβλεπαν ότι θα έφθανε μόλις το 2,8% του ΑΕΠ — κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στον τραπεζικό της τομέα και τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων της σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι ανακεφαλαιοποιητικές ανάγκες των σλοβένικων τραπεζών και οι απαραίτητες εγγυήσεις για την δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» θα ωθήσουν το χρέος της χώρας στο 72% του ΑΕΠ της το 2013-2014, αυξάνοντάς το κατά 22% εν σχέσει με το 2008, ενώ η πρόβλεψη του Αυγούστου έκανε λόγο για μόλις 63%.

Ακόμα η Fitch προβλέπει συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Σλοβενίας φέτος κατά 2% και κατά 0,3% το 2014.

Ο τραπεζικός τομέας της Σλοβενίας είναι εκτεθειμένος σε τεράστιες επισφάλειες, ειδικά μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, συνολικής αξίας επτά δισ. ευρώ, ή 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Λιουμπλιάνα πρόκειται να διοχετεύσει 1,3 δισ. ευρώ σε δημόσιες τράπεζες, κάτι που θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα στο 7,8% το 2013, από 3,7% το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024