Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Περίπλοκο» το σχέδιο περικοπών της Γαλλίας, λέει ο Σόιμπλε

«Περίπλοκο» το σχέδιο περικοπών της Γαλλίας, λέει ο Σόιμπλε

Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης με το οποίο έλαβε διετή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, «μοιάζει περίπλοκο», είπε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια στο Παρίσι, «αλλά όχι με τη λογική του ξερόλα».

Συνέχεια στην «υπόγεια» κόντρα με τη γαλλική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την ίδια ώρα που εντείνεται η ανησυχία για το χάσμα απόψεων Βερολίνου – Παρισιού και τις επιπτώσεις που έχει στη συνοχή της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας για την Ευρώπη στο Βερολίνο (και στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ), ο γερμανός υπουργός απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η χώρα του ασκεί δημόσια κριτική στην Γαλλία ή ότι ο ίδιος «χάνει την υπομονή του» με το Παρίσι.

«Θα μου επιτρέψετε να εκφράζομαι ελεύθερα στις απευθείας συνομιλίες μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Δεν μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο, αλλά μιλάμε πολύ μεταξύ μας».

Τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις «συνεργάζονται καλά», αλλά διευκρίνισε ότι στις δύο χώρες υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές πλειοψηφίες και ανέφερε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης, με αντάλλαγμα το οποίο έλαβε την διετή παράταση για την μείωση του ελλείμματος, «μοιάζει περίπλοκο».

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι υπάρχουν πράγματα που η Γαλλία μπορεί να κάνει καλύτερα από τη Γερμανία, δήλωσε πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια στο Παρίσι όσον αφορά την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, «αλλά όχι με τη λογική του «ξερόλα»», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, έκανε λόγο για «ρητορική φούσκα» και ζήτησε να σταματήσει η φημολογία ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Γαλλίας έχουν καταστραφεί. Δήλωσε μάλιστα ότι η σχέση των δύο αυτών χωρών είναι «ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη» και ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι μεγαλύτερος όταν (η Γερμανία και η Γαλλία) δεν συμφωνούν».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο της χώρας του και τις συγκρίσεις που γίνονται με την Κύπρο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν υπάρχει αντιστοιχία» και επισήμανε ότι στη χώρα του ο τραπεζικός τομέας αναλογεί σε 2,5 φορές το ΑΕΠ, ενώ στην Κύπρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

«Κατανοώ ότι μπορεί κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει ακριβώς τις συνθήκες να κάνει συγκρίσεις. Αλλά θα πρέπει κατόπιν να ρωτήσει και τότε θα μάθει ότι, για παράδειγμα, ο τραπεζικός τομέας μας είναι μόνο 2,5 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ μας. Στην Κύπρο ήταν πολύ μεγαλύτερος», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024