Επικριτές και φωτογράφοι κατηγόρησαν τον Πολ Χάνσεν, έναν φωτογράφο από τη Σουηδία, ότι η φωτογραφία του, η οποία βραβεύτηκε ως καλύτερη στον φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photos, είναι ψεύτικη.

Η φωτογραφία δείχνει μια ομάδα ανδρών να κρατούν στα χέρια τους δύο μικρά παιδιά, που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θρήνος και η απόγνωση των ενηλίκων έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αθωότητα των παιδιών, δύο αδελφών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι η εικόνα έχει υποστεί «υπερβολικό Photoshop», ενώ σύμφωνα με άλλους ο φωτογράφος συνδύασε τρεις φωτογραφίες για να δημιουργήσει αυτή που αναδείχθηκε τελικά νικήτρια.

«Η φωτογραφία δεν είναι ψεύτικη» απαντά το World Press Photo, έχοντας δει το αυθεντικό αρχείο. Απλά απίστευτη.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Νιλ Κράβετς, ανέλυσε την φωτογραφία και είπε ότι, αν και το γεγονός που απεικονίζει είναι πραγματικό, η εικόνα είναι προϊόν Photoshop, καθώς «έχει υποστεί γενναίο post-production».

Σύμφωνα με τον Κράβετς, η νικήτρια φωτογραφία αποτελεί σύνθεση τριών διαφορετικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διαφορετικό χρόνο. Η άποψη του Κράβετς δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα extremetech.com.

Αμέσως οργίασαν οι φήμες ότι ο Χάνσεν ενδέχεται να χάσει το βραβείο του.

Το World Press Photo, ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτοδημοσιογραφίας, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα και λίγο αργότερα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Η φωτογραφία είναι αυθεντική, ανακοίνωσε ο διαγωνισμός φωτοδημοσιογραφίας.

«Είδαμε το αρχείο Raw (σ.σ. το αυθεντικό αρχείο), το οποίο μας παραχώρησε το World Press Photo, και το τελικό δημοσιευμένο αποτέλεσμα JPEG. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε δέχθηκε επεξεργασία, με σεβασμό τόσο στο διεθνές και στο τοπικό χρώμα, όσο και στον τόνο» ανακοίνωσε το World Press Photo.

Ο ίδιος ο Χάνσεν αρνείται ότι η φωτογραφία είναι πλαστή και τονίζει ότι έχει εξεταστεί από αρκετές επιτροπές και εμπειρογνώμονες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ