Κυπριακές προτάσεις που αίρουν το τουρκικό αδιέξοδο στην ΕΕ βλέπει το Europolitique
Στην πρόσφατη ομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Ινστιτούτο Brookings, αναφέρεται δημοσίευμα του εντύπου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Europolitique», επισημαίνοντας ότι ο υπουργός υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία οι οποίες, όπως ανέφερε, «είναι ικανές να βοηθήσουν την Άγκυρα να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία».
Στην πρόσφατη ομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στο Ινστιτούτο Brookings, αναφέρεται δημοσίευμα του εντύπου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα «Europolitique», επισημαίνοντας ότι ο υπουργός υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία οι οποίες, όπως ανέφερε, «είναι ικανές να βοηθήσουν την Άγκυρα να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία».
Συγκεκριμένα το «Europolitique» σημειώνει ότι ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι αν η Τουρκία συμφωνήσει να άρει την κατοχή της Αμμοχώστου στη βόρεια Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να άρει το βέτο που έχει θέσει σε πολλά κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας- ΕΕ.
Διευκρίνισε επίσης ότι η Κύπρος θα μπορούσε να άρει το βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας εάν, αντιστοίχως, η Κύπρος είχε τη δυνατότητα να λάβει μέρος στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη».
Κατά το «Europolitique», ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές διαπραγματεύσεις «το επόμενο φθινόπωρο», για την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ίδιος ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Κύπρος θα προχωρήσει στην εξερεύνηση του φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει τις σχετικές συμφωνίες προς τον σκοπό αυτόν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι στόχος της Κύπρου είναι η εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου ως το 2020.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι στο βόρειο τμήμα του νησιού θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου, αλλά και ότι τα σχετικά ποσά δε θα περνούν απευθείας από την «τουρκοκυπριακή πλευρά».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Γλυφάδα: Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί στην περιοχή
- Το σενάριο για Γκουαρντιόλα στην Εθνική Ιταλίας και οι άλλοι υποψήφιοι
- ΠΑΣΟΚ: Η «σπαζοκεφαλιά» των δημοσκοπήσεων, η τρίτη θέση και η στρατηγική απέναντι στον Τσίπρα
- Κλιματική κρίση: Θερινή ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Τα σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες
- «Άλεξ / Αλέξανδρος: Μια μικρή ιστορία για τη βία» με τον Πάνο Βλάχο στο ΙΜΚ
- Η κλιματική αλλαγή «σπρώxνει» τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου στα βόρεια – Οι κερδισμένες χώρες- Τι θα συμβεί με την Ελλάδα
- «Αμερικανική εισβολή» στο Βιετνάμ προ των πυλών – Χιλιάδες οικογένειες εκδιώκονται λόγω Trump Resort
- Επανομή: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 69χρονου που αγνοείται μετά από ανατροπή σκάφους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442