Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επί τάπητος στο Eurogroup το πρόγραμμα περικοπών της Σλοβενίας

Επί τάπητος στο Eurogroup το πρόγραμμα περικοπών της Σλοβενίας

Το πρόγραμμα περικοπών της Σλοβενίας είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε ο Β.Σόιμπλε μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Το πρόγραμμα περικοπών της Σλοβενίας είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, κάτι που όπως είπε ο Β.Σόιμπλε μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να υιοθετήσει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβενία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποκρατικοποιήσει 15 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και να αυξήσει τον ΦΠΑ, ώστε να μην γίνει η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης, μετά την Κύπρο, που θα καταφύγει σε ένα επώδυνο πακέτο διάσωσης.

«Η Σλοβενία μπορεί και χωρίς (πακέτο διάσωσης). Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει σε έναν βαθμό επώδυνης αναδιάρθρωσης (της οικονομίας της)», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας Ούρος Τσάφερ, θα παρουσιάσει τα προγράμματα της κυβέρνησης για τη βελτίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας στους ομολόγους του, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Τσάφερ θα παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Σλοβενία και την Ισπανία.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι, η κατάσταση στη Σλοβενία είναι διαχειρίσιμη, εφόσον η κυβέρνηση ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και τα δημόσια οικονομικά.

Υπογράμμισε δε, ότι τα περαιτέρω βήματα της Επιτροπής θα εξαρτηθούν από τα σχέδια της Σλοβενίας για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική σταθερότητα.

Η Σλοβενία απέστειλε -όπως επιβεβαίωσαν οι Βρυξέλλες- δύο προγράμματα: το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το Πρόγραμμα Εθνικών Μεταρρυθμίσεων.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού μέσω της είσπραξης φόρων που θα κυμαίνονται στο ποσό των 646 έως και 649 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων θα προέλθει από την αύξηση του ΦΠΑ (από 20% στο 22%), ενώ επιπλέον ποσό 300 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί σε περίπτωση που αποφασιστεί, τελικά, να εφαρμοστεί ένας ειδικός «φόρος κρίσης».

Από την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 22% και του χαμηλότερου συντελεστή από 8,5% στο 9,5%. Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα φέρει έσοδα ύψους 250 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Από το 2014, η κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει ένα νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον φόρο χρήσης οικοδομήσιμης γης, τον φόρο ακίνητης περιουσίας και τα τέλη συντήρησης οδικών αξόνων.

Το κράτος και οι δήμοι θα εισπράξουν το ποσό που θα συλλεχθεί από το νέο φόρο. Τα ετήσια έσοδα από το μέτρο, που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, εκτιμώνται στα 240 εκατ. ευρώ.

Επίσης, από το 2014 ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα οριστεί στο 17% και εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του προϋπολογισμού, ύψους 22 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Για τον ειδικό «φόρο κρίσης», που θα αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων για τη μείωση των μισθών αποτύχουν, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό, έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Ο ειδικός «φόρος κρίσης» θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 για ένα μόνο έτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα κράτη – μέλη με βάση τα σχέδια των εθνικών μεταρρυθμίσεων και προϋπολογισμών μέχρι τις 29 Μαΐου, θα προτείνει μέτρα στα κράτη και θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την προθεσμία για ορισμένα απ’ αυτά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024