Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δέσμευση Στουρνάρα για την πρόταση ΠΑΣΟΚ, «δεν μας καλύπτει» λέει η Ιπποκράτους

Δέσμευση Στουρνάρα για την πρόταση ΠΑΣΟΚ, «δεν μας καλύπτει» λέει η Ιπποκράτους

Να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ιπποκράτους επιχείρησε το Σάββατο ο Γ.Στουρνάρας, δεσμευόμενος ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία είναι υπό μελέτη και ίσως ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός υποστήριξε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο ν/σ του υπουργείου Εργασίας. Πάντως, ο Π. Κουκουλόπουλος έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας πως «δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα».

Να κατευνάσει τις αντιδράσεις της Ιπποκράτους επιχείρησε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δεσμευόμενος ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία είναι υπό μελέτη και ίσως ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός υποστήριξε ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

«Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση ανέργων σε δήμους και Περιφέρειες, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα το κάνουμε» ανέφερε στη διάρκειας της συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ για την κοστολόγηση της τροπολογίας -και εφόσον κάτι τέτοιο ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, Κυριακή- η τροπολογία θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στην αντίθετη περίπτωση, η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος έσπευσε να απαντήσει, λέγοντας πως «δεν μας καλύπτει η δήλωση Στουρνάρα». «Δεν φέρνουμε την πρότασή μας για την ανεργία για επικοινωνιακούς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα ανακουφίσει 200.000 οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα υπήρξε ανακοίνωση και από την Δημοκρατική Αριστερά. «Οι δράσεις για την υποστήριξη της ανέργων για να χρηματοδοτηθούν πρέπει να υπάρξει αναπροσανατολισμός πόρων του ΕΣΠΑ.

» Για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση των αρμόδιων υπουργείων και των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ και διαπραγμάτευση με την Επιτροπή. Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από πρακτικά μέτρα. Καμιά ολιγωρία δεν δικαιολογείται.»

Η τοποθέτηση Στουρνάρα στην Επιτροπή

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει καλύψει τα 2/3 του προγράμματος προσαρμογής και πως σήμερα «για πρώτη φορά παραμένουμε μέσα στους στόχους ενός τέτοιου δύσκολου προγράμματος».

«Το πρώτο τρίμηνο του 2013 πάμε καλύτερα απ’ τις προβλέψεις μας και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα (κάτι που προβλεπόταν πως θα επιτευχθεί στο τέλος του έτους). Μειώθηκε το χρέος – και το 2022 προβλέπεται να έχει πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ. Το ποσοστό της ανεργίας θα αρχίσει να μειώνεται από το επόμενο έτος. Ήδη τον Μάρτιο είχαμε περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις (…) Για πρώτη φορά βάλαμε στο τραπέζι προοπτική για μείωση φορολογικών συντελεστών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για την οποία ελπίζουμε να έχουμε ευτυχή κατάληξη τον Ιούνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως υποστήριξε, στόχος είναι επίσης η καθιέρωση του πλήρους συμψηφισμού των οφειλών των ιδιωτών με εκείνες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Αναφερόμενος σε σειρά διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση πως «όλα αυτά τα μέτρα, όχι μόνον δεν είναι επαχθή για τους πολίτες, αλλά θα ανακουφίσουν και μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».

«Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για την εξέλιξη του Προϋπολογισμού. Είμαστε εντός στόχου αλλά ας μην εφησυχάζουμε. Δεν εξωραΐζουμε τη δύσκολη πραγματικότητα, ούτε κάνουμε εμπόριο ελπίδας όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε κατάσταση προοπτικής» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά οι βασικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024