Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λογαριασμό για τα έξοδά της θα δίνει για πρώτη φορά η ισπανική βασιλική οικογένεια

Λογαριασμό για τα έξοδά της θα δίνει για πρώτη φορά η ισπανική βασιλική οικογένεια

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα πρέπει να δίνει αναλυτικό λογαριασμό για το πού δαπανά τα χρήματα των φορολογουμένων που εισπράττει ως χορηγία. Την απόφαση έλαβε το ίδιο το Παλάτι, ενώ ο Χουάν Κάρλος αναμένεται να ανακοινώσει και ένα είδος «πόθεν έσχες» για την κληρονομιά που έλαβε από τον πατέρα του.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα πρέπει να δίνει αναλυτικό λογαριασμό για το πού δαπανά τα χρήματα των φορολογουμένων που εισπράττει ως χορηγία.

Το ίδιο το Παλάτι αποφάσισε να συμπεριληφθεί στους υπόχρεους του νέου νέου για τη διαφάνεια, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το «τέρας» της διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο: ο γαμπρός του βασιλιά ερευνάται εδώ και αρκετά χρόνια για οικονομικό σκάνδαλο, ενώ η δικαιοσύνη να αγγίζει και τη σύζυγό του, κόρη του Χουάν Κάρλος.

Έτσι, το Παλάτι ανακοίνωσε ότι στο εξής θα ανακοινώνονται δημόσια (και αναλυτικά) όλα τα έξοδα που πραγματοποιεί η οικογένεια με τη χορηγία που λαμβάνει. Το πόσό για το 2012 έφτασε τα 7,9 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ισπανοί θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν πόσο κοστίζουν τα ταξίδια της οικογένειας, τα επίσημα δείπνα, η συντήρηση των ανακτόρων και των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις.

«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε εκτός της νέας νομοθεσίας» σχολίασε στην ισπανική εφημερίδα El Pais, εκπρόσωπος του Παλατιού.

Εκπρόσωπος του Χουάν Κάρλος δήλωσε ότι ο βασιλιάς προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα και ένα είδος «πόθεν έσχες» αναφορικά με τα ποσά που κληρονόμησε από τον πατέρα του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωμένος.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ισπανίας, το 1993 ο Χουάν Κάρλος κληρονόμησε περιουσία 1,1 δισ. πεσέτες (6 εκατ. ευρώ). Μέρος των χρημάτων βρισκόταν σε τράπεζες της Ελβετίας.

Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, δον Χουάν κόμης της Βαρκελώνης, ήταν γιος του Αλφόνσου ΙΓ’, η βασιλεία του οποίου τερματίστηκε το 1931 με την ανακήρυξη της Β’ Δημοκρατίας.

Ακολούθησε ο αιματηρός Εμφύλιος και η δικτατορία του Φράνκο (1936-1975).

Έτσι, ο δον Χουάν δεν βασίλεψε ποτέ, αλλά παρέμεινε αρχηγός του Βασιλικού Οίκου από το 1941 έως το 1977, οπότε παραιτήθηκε υπέρ του Χουάν Κάρλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024