Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρησκευτικό -πιθανότατα- το κίνητρο των επιθέσεων στη Βοστώνη

Θρησκευτικό -πιθανότατα- το κίνητρο των επιθέσεων στη Βοστώνη

Θρησκευτικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα των δύο αδελφών που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 19χρονος Τσετσένος, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Ωστόσο, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν φαίνεται τα δυο αδέλφια να είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Στον αδελφό του ρίχνει την ευθύνη ο 19χρονος.

Θρησκευτικά φαίνεται πως ήταν τα κίνητρα των δύο αδελφών που πραγματοποίησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο 19χρονος Τσετσένος, Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Ωστόσο, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν φαίνεται τα δυο αδέλφια να είχαν επαφές με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μια ανώνυμη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως «οι προκαταρκτικές ανακρίσεις με τον Τσερνάεφ έδειξαν πως οι δύο αδελφοί μπορούν να θεωρηθούν τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους», έξω από οποιαδήποτε οργάνωση.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ δήλωσε στους ερευνητές ότι ο αδελφός του κατηύθυνε τις φονικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και πως καμιά διεθνής τρομοκρατική οργάνωση δεν πήρε μέρος σ’ αυτές, μετέδωσε το CNN.

«Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τραυματισμένος και κρατούμενος σε ένα νοσοκομείο της Βοστόνης, υποστήριξε πως ο αδελφός του, ο Ταμερλάν, 26 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αστυνομία, ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται το Ισλάμ» σύμφωνα με την πηγή, την οποία επικαλείται το CNN.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ παραδέχθηκε στους ανακριτές πως συμμετείχε στην τοποθέτηση των βομβών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Ο τραυματισμένος Τζοχάρ Τσαρνάεφ πραγματοποίησε την κατάθεσή του τη Δευτέρα, επικοινωνώντας με τους αστυνομικούς γραπτώς.

Αν και το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε στον 19χρονο (για «χρήση και συνωμοσία για την χρήση όπλου μαζικής καταστροφής» και για εκ προθέσεως φθορά ξένης περιουσίας με εκρηκτικά που προκάλεσε τον θάνατο) δεν ρίχνει φως στα κίνητρα των επιθέσεων, δύο αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η θρησκεία ήταν ο λόγος των επιθέσεων.

Οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο Τσαρνάεφ επισύρουν ακόμα και την ποινή του θανάτου.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί εάν τα όσα κατέθεσε ο 19χρονος ήταν αλήθεια και εάν όντως τα δύο αδέλφια δεν είχαν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και έδρασαν μόνα τους.

Ο 19χρονος, φοιτητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, νοσηλεύεται σε σοβαρή, αλλά σταθερή, κατάσταση σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο 26χρονος αδελφός του σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.

Τα δύο αδέλφια ζούσαν στις ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Αν και η έρευνά μας συνεχίζεται, οι σημερινές κατηγορίες αποτελούν ένα επιτυχημένο τέλος σε μία τραγική εβδομάδα για την πόλη της Βοστώνης και τη χώρα μας» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ.

Η υπόθεση του υπόπτου έχει πάρει τον δρόμο της τακτικής και όχι της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία ερευνά και μία άλλη υπόθεση και προσπαθεί να ανακαλύψει εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον Τάμερλαν Τσαρνάεφ και μία σφαγή που πραγματοποιήθηκε σε προάστιο της Βοστώνης το 2011.

Ο Τ.Τσαρνάεφ ήταν φίλος ενός από τους τρεις άνδρες που βρέθηκαν με το λαιμό τους κομμένο σε σπίτι στο προάστιο Γουάλτχαμ. Τα πτώματα των τριών ανδρών ήταν καλυμμένα με μαριχουάνα.

Εν τω μεταξύ, στη Βοστώνη ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι κηδείες των τριών θυμάτων.

Εκατοντάδες άτομα βρέθηκαν σε εκκλησία στο Μέφορντ για την κηδεία της Κριστλ Κάμπελ, μίας 29χρονης σερβιτόρας που έχασε τη ζωή της στην επίθεση.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη της 23χρονης Λου Λινγκτσί, φοιτήτριας από την Κίνα. Ο διευθυντής της σχολής θυμήθηκε ότι στην νεαρή κοπέλα άρεσαν οι πίτες βατόμουρου και ο βιολιστής Ίτζακ Πέρλμαν.

Η Λου βρισκόταν μαζί με φίλους κοντά στην γραμμή τερματισμού, θέλοντας να γιορτάσει την παράδοση εργασίας για το πανεπιστήμιο.

Εκτός από τις δύο νεαρές κοπέλες, στην επίθεση έχασε τη ζωή του και ένα 8χρονο αγόρι.

Στις 14:50 τοπική ώρα (21:50 στην Ελλάδα), ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, οι Βοστωνέζοι και ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Κοντά στο σημείο της έκρηξης, αξιωματούχοι του FBI πραγματοποίησαν υποστολή αμερικανικής σημαίας που είχε υψωθεί στο σημείο μετά την 15η Απριλίου, ημέρα των επιθέσεων. Αφού τη δίπλωσαν την παρέδωσαν στον δήμαρχο της Βοστώνης, Τόμας Μενίνο.

Τη Δευτέρα 51 άνθρωποι νοσηλεύονταν ακόμη, φέροντας τραύματα από την βομβιστική επίθεση. Τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τους 200 συνολικά τραυματίες, οι 13 έχουν χάσει κάποιο άκρο τους.

Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η σύζυγός του, Τζιλ, θα επισκεφθούν τη Βοστώνη για να παραστούν στην κηδεία του Σον Κόλιερ, του αστυνομικού στο MIT που πέθανε, πιθανότατα από τις σφαίρες των δύο τσετσένων αδελφών, λίγο πριν ξεκινήσει η καταδίωξη που οδήγησε στη σύλληψη του ενός και στον θάνατο του άλλου.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024