Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αμείλικτη καταπολέμηση της ακροδεξιάς βίας ζητά ο Γερμανός πρόεδρος

Η καταπολέμηση των πολιτικών κομμάτων που προωθούν την ακροδεξιά και ρατσιστική βία στην Ευρώπη πρέπει να είναι αμείλικτη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, στην ομιλία του ο Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε τη χώρα του «να μην παριστάνει τον γυμνασιάρχη» στο θέμα της κρίσης και απέρριψε εικασίες περί επιδίωξης ηγεμονικού ρόλου στην Ευρώπη.

Η καταπολέμηση των πολιτικών κομμάτων που προωθούν την ακροδεξιά και ρατσιστική βία στην Ευρώπη πρέπει να είναι αμείλικτη, υποστήριξε ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε «αηδιασμένος» για τα κρούσματα βίας από την ακροδεξιά, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα πρέπει οι νεοναζί να υπερεκτιμώνται, καθώς, όπως είπε, κάθε φορά που συγκεντρώνονται, συγκεντρώνονται ταυτόχρονα 20 ή 30 φορές περισσότεροι δημοκρατικοί πολίτες.

Ανέδειξε πάντως την ανάγκη εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και «δείχνοντας» προς την ανατολική Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «δικαιώματα και ελευθερίες στο χαρτί δεν αρκούν—πρέπει και να διασφαλίζονται στην πράξη».

Αναφερόμενος ειδικά στις δράσεις ακραίων ομάδων στη Γερμανία, ο Γκάουκ επισήμανε πως «το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελλιπής συνεργασία μεταξύ του ομοσπονδιακού κράτους και των κρατιδίων» και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχει δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή μεταξύ των ομοσπονδιακών Αρχών και των κρατιδίων, ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική δράση».

«Αυτή η τρομοκρατία, η βία της ακροδεξιάς στη Γερμανία, μας απασχολεί ιδιαίτερα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επίσης διεξάγεται έντονη συζήτηση για το κατά ποσόν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου ένα τέτοιο κόμμα, μια τέτοια ακραία πολιτική οργάνωση».

Ο Γερμανός πρόεδρος αναφερόταν στο NPD, ένα κόμμα για το οποίο γίνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα του αρκετή συζήτηση και το οποίο είχε γίνει μια —αποτυχημένη— απόπειρα να τεθεί εκτός νόμου στο παρελθόν.

«Το θέμα της απαγόρευσης ενός κόμματος είναι ένα θέμα που συζητούμε, αλλά δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι θα υπάρξει υποστήριξη όλων», εξήγησε.

Σημείωσε ακόμη ότι «το Κράτος Δικαίου, οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι αρχές της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε περιθώρια ελιγμών».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, στην ομιλία του ο Γιοάχιμ Γκάουκ κάλεσε τη χώρα του «να μην παριστάνει τον γυμνασιάρχη» στο θέμα της κρίσης και απέρριψε εικασίες περί επιδίωξης ηγεμονικού ρόλου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Die Welt, ο κ. Γκάουκ επισήμανε ότι η Γερμανία «χρειάζεται μεγαλύτερη επίγνωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και των διαφόρων πολιτικών συνθηκών» στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, αλλά ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που θέλουν το Βερολίνο να αναζητεί κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη.

«Αυτό είναι απολύτως σίγουρα λάθος. Δεν είναι έτσι», τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία να συμπορευτεί με την Γαλλία και να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε. «Η Γερμανία πρέπει να προσφερθεί ως εταίρος, με συμπάθεια και ικανότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024