Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός κινδύνου οι 29 απλήρωτοι μετανάστες της Μανωλάδας - Κρύβονται οι δράστες

Εκτός κινδύνου οι 29 απλήρωτοι μετανάστες της Μανωλάδας – Κρύβονται οι δράστες

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 29 μετανάστες που δέχθηκαν πυρά επειδή ζήτησαν τα μεροκάματα έξι μηνών από την εργασία τους σε χωράφια με φράουλες στη Μανωλάδα. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της έκτασης. Το πρωτοφανές επεισόδιο έρχεται ως κορωνίδα στην πολύχρονη ατιμωρησία φαινομένων απάνθρωπης εκμετάλλευσης εργατών γης στην περιοχή.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 29 μετανάστες που δέχθηκαν πυρά επειδή ζήτησαν τα μεροκάματα έξι μηνών από την εργασία τους σε χωράφια με φράουλες στη Μανωλάδα. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της έκτασης.

Το πρωτοφανές επεισόδιο έρχεται ως κορωνίδα στην πολύχρονη ατιμωρησία φαινομένων απάνθρωπης εκμετάλλευσης εργατών γης στην περιοχή. Έχει, δε, προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν κινήσεις υπέρ της εφαρμογής μποϊκοτάζ στις φράουλες της Μανωλάδας.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, τόνισε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο. Επισήμανε, δε, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στον Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Την άποψη αυτή αντέκρουσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα. Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, είπε.

Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο». Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης οι απλήρωτοι μετανάστες συγκρούστηκαν με νέους εργάτες γης που είχε προσλάβει ο επιχειρηματίας και για τον λόγο αυτό επενέβησαν οι επιστάτες, πυροβολώντας.

Τα χρήματα που τούς οφείλονται διεκδίκησαν περίπου 200 μετανάστες, εκ των οποίων -τουλάχιστον- 29 νοσηλεύονται με τραύματα από σκάγια. Δεν αποκλείεται, πάντως, να υπάρχουν κι άλλοι που έχουν τραυματιστεί αλλά κρύβονται από φόβο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον ένας εκ των τριών επιστατών πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον των μεταναστών, κι όχι στον αέρα για εκφοβισμό.

Οι τρεις επιστάτες κρύβονται, πιθανότατα για να παρέλθει η ισχύς του αυτόφωρου, ενώ συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των χωραφιών.

Από τους 29 μετανάστες, τρεις νοσηλεύονται στο Ρίο με τραύματα στο θώρακα, ενώ τέσσερις άλλοι νοσηλεύονται στον Πύργο, επίσης με τραύματα στο θώρακα. Πρόκειται για τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Πάντως, σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παναγιώτη Ευσταθίου κανένας από τους 29 μετανάστες δεν διατρέχει κίνδυνο.

Καταδικάζουν την επίθεση τα κόμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσω μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων. Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του Νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας».

Συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το ΚΚΕ στις 16:00 στην κεντρική πλατεία Μανωλάδας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ: «Ομοσπονδίες και συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 14:30 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 17:00 στο υπουργείο Εργασίας για τη δολοφονική επίθεση των μεγαλοϊδιοκτητών γης και των μπράβων τους ενάντια στους εργάτες γης στη Μανωλάδα».

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα. «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας, δε, ότι «είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Στ.Ξουλίδου δήλωσε: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τα όσα διεπράχθησαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εναντίον των αλλοδαπών εργατών. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική και ναζιστική ενέργεια.

»Οι πρακτικές βίας και εξαθλίωσης εναντίον αλλοδαπών εργατών που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡ ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρη για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Για «απίστευτη υποκρισία της κοινωνίας από τη μια να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή και από την άλλη να έχουν δουλοπάροικους τους μετανάστες στα χωράφια τους» έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τα γεγονότα στη Μανωλάδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω twitter:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024